Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Verhuizing zonder zorgen

Wat zouden koning Willem-Alexander en koningin Máxima zelf hebben gedaan bij de verhuizing van De Eikenhorst naar paleis Huis ten Bosch? De meeste mensen die ik ernaar vraag – vrienden, collega’s – zeggen: niks. Maar ik denk dat zelfs mensen die genoeg personeel hebben of kunnen inhuren, toch altijd sommige zaken liever zelf inpakken. Een verhuizing is vaak ook een moment om eens kritisch naar de spullen te kijken en met name boeken en papieren worden nogal eens weggegooid.

Voor een koningspaar geldt echter dat er ook nog een Koninklijk Huisarchief is, dat graag voor toekomstige generaties bijhoudt hoe deze koning en koningin leefden en daarmee zal opruimen in veel gevallen betekenen dat het naar dat archief gaat. Maar daarnaast zijn er ook intieme spullen – een dagboek, liefdesbrieven van een vorige liefde of een aandenken aan een overleden familielid – die zo dierbaar zijn, dat je die liever zelf in een doos doet. Maar daarbij zal het wel zijn gebleven. Koningin Máxima zit op Instagram, onder een schuilnaam die ik toevallig ken. Daarmee vertel ik geen geheim, maar haar naam houd ik wel geheim. Omdat de koningin een aantal mensen volgt die ik ook volg, zie ik soms haar reacties op hun fotoberichten. Een tijdje geleden schreef ze bij een vriendin die haar hele huisraad in dozen had zitten omdat ze van Londen naar New York ging verhuizen: “Jij bent geweldig! Verhuizen kan zo veel stress geven.” Misschien dacht ze bij die verzuchting terug aan haar eigen verhuizing van New York naar Brussel kort na de eeuwwisseling. Stress kan de koningin bij de recente verhuizing van De Eikenhorst naar Den Haag nauwelijks gehad hebben. Want ze had er letterlijk en figuurlijk nauwelijks omkijken naar. Ze trok – als ze dat al zelf moest doen – aan het begin van de kerstvakantie de deur van De Eikenhorst dicht en vertrok met het gezin naar Argentinië. Bij terugkeer stond de auto die het koningspaar naar het paleis zou brengen onderaan de vliegtuigtrap klaar en bracht hen naar het paleis. Er stond vast iemand klaar om de koffers uit de auto te halen, als die al meteen mee zijn gekomen. Want meestal zorgt het wachten op die koffers voor wat oponthoud. De koning en de koningin hoeven zich er echter niet druk om te maken. En ook in het paleis zal alles waarschijnlijk al keurig uitgepakt zijn geweest en konden ze waarschijnlijk meteen een douche nemen in de nieuwe badkamer, waar de handdoeken frisgewassen opgevouwen klaarlagen en de shampoo en douchegel binnen handbereik stonden. Soms, heel soms, ben ik best een beetje jaloers op zo’n leven.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren