Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

De toekomst

Niet iedereen voelde zich gemakkelijk bij de huwelijksceremonie van prins Harry en Meghan Markle. Ik zal het eerlijk zeggen: ik moest ook even wennen.

Pas toen ik de hele ceremonie nog eens bekeek, drong pas echt tot me door hoe historisch het huwelijk was. Aan de ene kant een prins, afstammeling van een familie die al eeuwenlang tot de bezittende en heersende klasse van de wereld behoort, en aan zijn arm iemand die op eigen kracht beroemd is geworden en wier voorouders onder meer voormalige Afrikaanse slaven en arme Europese horigen (arbeiders) waren. Daar alleen al zou je een dik boek over kunnen schrijven. Bij het kerkelijk huwelijk was daar gelukkig alles van te merken. Hoe slim! De gastenlijst bestond in tegenstelling tot de meeste koninklijke huwelijken niet uit louter witte mensen, die ofwel grotendeels met elkaar verwant zijn – de royals – of tot de heersende klasse behoren (politici, bestuurders en zakenmensen). Bij, om verschillende redenen, gebrek aan Meghans eigen familie, was er een bonte mix van mensen uitgenodigd uit alle delen van de wereld. ‘Oud geld’ zat naast mensen die met niks een miljardenbedrijf hadden opgebouwd. Militairen die bij een oorlog ledematen hadden verloren, naast kinderen die gewond waren geraakt bij een terroristische aanslag. Men had er óók voor kunnen kiezen om Harry en Meghan op de vertrouwde koninklijke wijze te laten trouwen met de voor de hand liggende sprekers en muziek. Maar men greep de kans aan om ook dat anders te doen. Bisschop Michael Curry kopte het helemaal in door het niet alleen over God te hebben, maar vooral over liefde en medemenselijkheid. Hij pakte niet alleen conservatieve denkbeelden, maar ook overheden en bedrijven aan. “Liefde moet de weg zijn – onzelfzuchtig, opofferend, verlossend. Als liefde de weg is, dan zal er op deze aarde nooit meer een kind met honger naar bed gaan.” Er zullen best mensen zijn die er cynisch over doen, maar het is allemaal wel gezegd. En het eeuwenoude instituut van de monarchie heeft zich door deze bruiloft met weer een hele groep mensen verbonden.
Ik noemde het een historisch huwelijk. Maar het is ook de toékomst.

Het bruidspaar greep de kans aan om de ceremonie anders te doen

Agenda Koninklijk huis 2018

5 juni
Máxima opent het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie in Utrecht. Willem-Alexander is bij de viering van het zestigjarig bestaan van de Benelux in Brussel.

6 juni
Máxima reikt op Paleis Noordeinde in Den Haag de Appeltjes van Oranje uit en is ’s middags in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam bij een conferentie over dak- en thuisloze jongeren.

7 juni
Máxima opent in Driebergen nieuwe huisvesting van Stichting Vluchtelingkinderen en is in Amsterdam bij de openings­voorstelling van het Holland Festival in de Westergasfabriek.

8 juni
Máxima opent het protonentherapiecentrum van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren