Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dubbele belangen

Dat prins Harry en prins William een hekel hebben aan persfotografen, is niet verwonderlijk. Het waren deze mensen die de auto volgden, waarin Diana en haar vriend uiteindelijk omkwamen. En toen de prinses ernstig gewond en stervend in het wrak lag, bleven de paparazzi foto’s maken in plaats van de mensen in de auto te helpen.

De twee prinsen hebben ook getoond hard op te treden als zij vinden dat hun privacy geschonden wordt. Kate en William stapten meteen naar de rechter toen zij topless was gefotografeerd tijdens een vakantie in Frankrijk. Dat deden ze in Frankrijk, dat strenge wetten kent als het gaat om privacy-inbreuken. In Engeland zouden ze het waarschijnlijk niet gedurfd hebben, omdat de rechters daar iets al snel als nieuws zien, en dan mag het wel. Maar toen Thomas Markle, de vader van Meghan, zich onlangs bij zijn dochter en schoonzoon beklaagde over het feit dat hij voortdurend door paparazzi gevolgd en gefotografeerd werd, stuurde prins Harry meteen een officiële waarschuwing uit. Daarin eiste hij dat zijn schoonvader met rust zou worden gelaten. Harry weet inmiddels dat de media daarvoor gevoelig zijn, want het Britse publiek koopt de kranten en tijdschriften waarin zulke foto’s dan toch staan, niet meer. Maar toch had Harry het dit keer beter niet kunnen doen. Want al snel bleek dat Thomas Markle een deal had gesloten met een paparazzifotograaf, waardoor hij zou meedelen in de opbrengst. De foto’s waarop te zien is hoe Markles maten worden opgemeten bij een kleermaker, hadden wereldwijd ruim 100.000 pond opgebracht en ik vind het niet raar dat daarvan een groot deel bij de man terechtkomt die op de foto’s staat. Maar hij had dat wel moeten zeggen toen hij zich beklaagde bij Harry en Meghan over de paparazzi. Dat deed hij niet; hij meldde zich af voor de bruiloft, omdat hij een hartaanval had gehad en bang was dat de spanningen hem te veel zouden worden. En dat hij zich daar nog meer zou schamen om wat hij gedaan had. Wat Harry ook vergeten lijkt te zijn, is dat uitgerekend zijn moeder ook een band had met een paar fotografen, die ze bijvoorbeeld tipte als ze ergens met haar zoons op vakantie was. Daarmee heeft ze haar dood natuurlijk niet verdiend, maar evenmin was ze alleen maar slachtoffer van de fotografen.

Koninklijk Huis-deskundige Marc van der Linden volgt voor MAX Magazine de ontwikkelingen binnen de vorstenhuizen op de voet.

Agenda Koninklijk huis 2018

30 mei
Prinses Beatrix reikt ‘s ochtends de Zilveren Anjers van het Prins Bernhard Cultuurfonds uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

1 juni
Koning Willem-Alexander is ‘s middags bij de viering van het 80-jarig jubileum van sierteelt­bedrijf Anthura in Bleiswijk.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren