Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Voorstelling uit het hart

Het is 2015 als Erik Veltenaar (51) de beelden op het journaal ziet van bootjes vol vluchtelingen die aankomen op de Griekse eilanden. Ze worden niet overal met open armen ontvangen en de ellende is groot. Erik realiseert zich dat dit niet de wereld is zoals hij die wil zien. Hij besluit vakantiedagen op te nemen en stapt in het vliegtuig om te gaan helpen.

Erik gaat via de Stichting Bootvluchteling naar Kos. “Daar hebben we vluchtelingen opgevangen en gezorgd dat ze in tenten kunnen slapen, warme kleren uitgedeeld en flessen met water verstrekt.” Op één van de eerste dagen wordt Erik aangeklampt door een man uit Irak die wanhopig op zoek is naar zijn vermiste zoon. Vanaf een zinkend bootje heeft de zoon zijn vader nog gebeld. Erik: “Ik heb hem ondersteund, medicijnen gegeven en foto’s met hem verspreid, maar de man heeft zijn zoon nooit meer teruggezien.” Dit soort ervaringen heeft een enorme impact op Erik en als hij na enkele weken weer thuiskomt, heeft hij het gevoel dat hij in Nederland verder moet met wat hij in Giekenland heeft ervaren. Hij richt de stichting Hasa op, waarmee hij statushouders in Amsterdam een warm welkom wil geven. Vrijwilligers helpen daar waar nodig met huisraad en alles wat komt kijken bij de start van een nieuw leven in een nieuw huis.

Verhaal van de vluchtelingen
Erik wil ook het verhaal van de vluchtelingen vertellen en richt daarom theatergroep Light & Shadow op. De groep bestaat uit Syrische en Nederlandse acteurs, zangers en muziekmakers. Met elkaar maakt de groep de voorstelling ‘Home…!, van afscheid tot integratie’ en wordt daarbij gecoacht door het Bijlmer Parktheater in Amsterdam. Eén van de acteurs is Wassim Darwish (28) die in 2015 vluchtte uit Syrië, zijn gezin met jonge kinderen achterlatend. Wassin: “Dat was erg moeilijk, maar voor mijn gezin was de boottocht te gevaarlijk. Het was angstig, we zijn bijna verdronken, gelukkig werden we opgepikt door een grote boot.” In Nederland wordt hij na twee jaar herenigd met zijn gezin en kan hij zijn passie voor theater weer oppakken. Jonathan van der Lugt, productieleider en zanger, schreef het lied ‘Song of Peace and Hope’ over de vluchtelingenproblematiek. Jonathan: “Dat dit nummer nu onderdeel uitmaakt van de theatertour vind ik een grote eer. Ik ben blij dat ik zo mijn steentje kan bijdragen.”

Meer informatie: www.theatergroeplightandshadow.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren