Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Groen-tip van Krijn: Kuipplanten

Op het moment dat ik dit schrijf, is de eerste nachtvorst alweer geweest in het oosten van het land.

We moeten daar als tuinliefhebber niet meteen van schrikken, maar toch attent blijven om de zwakste kuipplanten binnen te halen. Dit zijn onder andere Abutilon, Bougainvillea, Datura, Heliotropium, Lantana, Solanumsoorten en Tibouchina. Heel veel kuipplanten kunnen enige vorst verdragen, zoals Clerodendrum bungei, Laurus nobilus, Magnolia grandiflora, Olea europaea en Oleander. Als deze planten bij vorst buiten staan, is het verstandig de kluit te beschermen.

Groenblijvende kuipplanten moeten in de overwinteringsruimte voldoende licht hebben en regelmatig water. Bladverliezende kunnen vrij donker staan, maar moeten toch af en toe water hebben. In de winter geen mest geven en letten op ongedierte en schimmels. Let vooral op schildluizen (bestrijden met Promanal) en witte vlieg. Pas in februari wordt het tijd om kuipplanten meer water en mest te geven. Ook het snoeien moet in het vroege voorjaar gebeuren. Probeer de overwinteringsruimte in de winter te luchten om schimmels te voorkomen en houdt de planten droog.

Krijn Spaan is al meer dan 50 jaar kweker
en hovenier in Kortenhoef.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren