Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Waarom wordt mijn overboeking niet meteen verwerkt?

Het zal velen van u bekend voorkomen. Als je via internetbankieren een overboeking doet, staat het geld niet meteen op de rekening van de ontvangende partij. Soms duurt dit een paar uur. Als er een weekend tussen zit, zelfs een paar dagen. Om over feestdagen nog te zwijgen. Terwijl het bedrag van de overboeking wél meteen van je rekening is verdwenen. Met enige regelmaat krijgen we hierover vragen in ons spreekuur. Vijf daarvan beantwoorden we hier.

Waarom duurt de verwerking van een overboeking soms lang?
Raar maar waar: alle overboekingen tussen twee verschillende banken lopen via de Europese Centrale Bank (ECB). Een paar keer per dag telt de ECB alle betalingen tussen banken bij elkaar op. Pas daarna kunnen de individuele overboekingen worden verwerkt. Deze controle gebeurt alleen binnen de kantooruren van de ECB. Na een uur of drie ‘s middags en in het weekend wordt uw overboeking daardoor niet verwerkt. Het is dan wachten op de eerstvolgende werkdag van de ECB. Alle euro’s die binnen één en dezelfde bank circuleren, hoeven niet langs de ECB. Vandaar dat een overboeking naar een rekening van dezelfde bank wel meteen wordt verwerkt.

Waar blijft mijn geld in de tussentijd?
Tussen het moment van overboeken en het moment van verwerking wordt het geld op een tussenrekening van uw bank geparkeerd. U kunt de overboeking dan niet meer terugdraaien; het is alleen nog wachten op de ECB-controle.

Verdienen de banken geld aan deze wachttijd?
Nee. Dat wil zeggen: de banken mogen het geld op deze tussen­rekening niet beleggen of uitlenen. Ze kunnen er dus niets mee doen.

Hoe kan het dat pinnen en betalen via iDEAL wél in een paar seconden lukt?
De verwerking van de overboeking duurt bij pinnen en iDEAL net zo lang als normaal. Ook hier is het dus wachten tot men bij de ECB weer aan het werk gaat. Het enige verschil is dat de ontvanger een seintje krijgt van uw bank dat u al betaald heeft. De ontvanger vertrouwt er dan op dat de verwerking van de overboeking wel goed komt.

Kan het niet sneller?
Ja. Met toestemming van de ECB werken de Nederlandse banken aan een systeem waarmee ook overboekingen tussen verschillende banken binnen een paar tellen worden verwerkt. Het duurt nog even, maar vanaf mei 2019 zal elke overboeking binnen een paar tellen zijn verwerkt.

Let op: volgens de wet heeft u pas betaald als het bedrag bij de ontvanger is bijgeschreven. Het moment waarop u de overboeking heeft gedaan, is dus niet belangrijk. Denk hieraan wanneer u te maken heeft met betalingstermijnen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren