Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Uw mobiele telefoongebruik binnen de EU

 5 vragen

Wat is er veranderd? Vanaf 15 juni 2017 kunt u zonder extra kosten bellen, sms’en en mobiel internetten binnen de Europese Unie. De roamingkosten – de kosten die uw provider bij u in rekening brengt voor het gebruikmaken van het buitenlandse netwerk – zijn nu van de baan. U kunt uw abonnement (bundel) gewoon in het buitenland gebruiken, net zoals thuis. Geen hogere kosten dus meer als u de grens overgaat!

Voor welke landen geldede nieuwe regels?
De nieuwe regels gelden voor mobiele abonnementen en prepaidkaarten en zijn geldig in alle EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Een aantal providers laten Zwitserland ook onder de nieuwe regeling vallen. Gaat u naar Zwitserland? Raadpleeg uw provider dan of u ook daar hetzelfde tarief betaalt. En als ik over de bundel heenga? Houd uw verbruik wel in de gaten. Weliswaar mogen er geen roamingskosten meer gerekend worden, maar als u door uw bundel heen bent, betaalt u wel een hoger tarief met als gevolg hogere kosten. Deze buiten-bundel-tarieven verschillen per provider. Verwacht u binnen de EU meer dan uw (binnenland)bundel te verbruiken, dan kunt u beter uw bundel aanpassen, zodat uw kosten zo laag mogelijk blijven. Voor uw internetgebruik kunt u natuurlijk altijd gebruik blijven maken van (gratis) wifi. Als u prepaid belt en uw tegoed is op, dan zult u weer moeten opwaarderen om uw mobiele telefoon te kunnen gebruiken. Dat kan via de telefoon, sms, opwaardeerkaart of via internet.

Zijn er uitzonderingen?
Op de nieuwe regels zijn ook uitzonderingen van toepassing, voornamelijk om misbruik te voorkomen. Uw provider mag extra kosten in rekening brengen als vastgesteld kan worden dat u uw abonnement vaker in het buitenland gebruikt dan in Nederland. Ook mag uw provider uw onbeperkte databundel beperken tot een maximum. Meer informatie vindt u op www.consuwijzer.nl (088-0707070).

Moet ik ergens extra op letten?
Bij de meeste providers valt bellen vanuit Nederland naar een buitenlands nummer in de EU buiten uw bundel en betaalt u hiervoor een hoger tarief. Pas wanneer u de grens overgaat en vanuit een ander EU-land belt, gaat dit uit uw bundel en worden geen hogere kosten berekend! Mocht u uw mobiele telefoon búiten de EU gebruiken, dan zijn de roaming­tarieven wel van toepassing. Om niet voor verrassingen te komen staan, zijn voordeelbundels te koop. Hiermee kunt u voor een vast bedrag een bepaalde hoeveelheid bellen, sms’en en internetten zonder extra kosten.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren