Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

MAX Ombudsman: Uw digitale erfenis

Wanneer u online actief bent, bijvoorbeeld op Facebook of LinkedIn, dan bezit u de inloggegevens waarmee u uw account hebt aangemaakt. Om uw gegevens op internet te bewaken, maakt u gebruik van een wachtwoord. Wanneer u overlijdt, zijn uw nabestaanden (misschien) niet op de hoogte van uw inloggegevens. Dat is niet zo gek, want er wordt benadrukt dat u deze gegevens niet met anderen moet delen. Uw gegevens verdwijnen alleen niet als u komt te overlijden. Als u niets doet, dan blijft uw informatie online en blijven uw accounts bestaan. Nabestaanden kunnen dan nog steeds meldingen ontvangen van deze accounts. Denkt u bijvoorbeeld aan een bericht over uw verjaardag op Facebook. Om te zorgen dat uw gegevens niet meer actief zijn na uw overlijden, kunt u een aantal maatregelen nemen. We noemen vier mogelijkheden.

DIGITALE KLUIS ACTIVEREN
Via www.digizeker.nl kunt u registreren in welke sociale netwerken u actief bent, wat uw inloggegevens zijn en wat er met uw accounts moet gebeuren na overlijden. Maar ook andere gegevens, zoals bankgegevens, verzekeringspolissen en notariële stukken kunnen bewaard worden in de digitale kluis. U gaat hiervoor een abonnement aan. U kunt de kluis ook laten registreren bij de notaris. U spreekt dan met een door u gekozen (aangesloten) notaris af wie er toegang heeft tot de kluis na uw overlijden (of wilsonbekwaamheid). De akte wordt ook ingeschreven in het Centraal Testamentenregister, zodat nabestaanden eenvoudig kunnen nagaan of u een digitale kluis heeft.

INSTELLINGEN VAN ACCOUNTS AANPASSEN
Op een aantal sites, zoals Facebook, kunt u aangegeven wat er met uw account moet gebeuren als u komt te overlijden. Zo is er op Google (Google+, Gmail en YouTube) de mogelijkheid om aan te geven wat er met uw account moet gebeuren als uw account een tijdlang inactief is geweest.

OVERZICHT MAKEN VAN UW ONLINE GEGEVENS
U kunt aangeven op welke websites u actief bent en aangeven wat er met deze gegevens moet gebeuren als u komt te overlijden. U kunt deze gegeven laten vastleggen in een codicil. Dat is een handgeschreven, gedateerde en ondertekende brief waarin u uw nalatenschap kenbaar maakt. Nadeel hiervan is wel, dat het niet heel erg veilig is om wachtwoorden op te schrijven.

DIGITALE NALATENSCHAP REGELEN IN UW TESTAMENT
Als u een testament heeft, kunt u laten opnemen wie u digitale nalatenschap afhandelt. Het nadeel hiervan is dat het document niet makkelijk is aan te passen. Daarnaast brengen wijzigingen ook weer extra kosten met zich mee.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren