Abonnementen service: 035 - 2019505

de MAX ombudsman

Hoe houd ik nog wat over voor mijn kinderen?
Wanneer u wordt opgenomen in een verzorgings- of verpleeghuis, betaalt u aan het CAK een eigen bijdrage. Hoe hoger uw inkomen, des te hoger de eigen bijdrage. Sinds 1 januari 2013 telt naast uw inkomen ook uw vermogen in box 3 mee bij de vaststelling van de eigen bijdrage.
Zeker als u een eigen woning heeft, kan dat grote gevolgen hebben voor de hoogte van de eigen bijdrage. Deze kan oplopen tot meer dan 2.000 euro per maand! Aan uw inkomen kunt u vaak niet veel veranderen. Hieronder geven we een aantal tips om uw vermogen in box 3 omlaag te brengen.

Schenken
U kunt belastingvrij schenken aan uw (klein)kinderen. Dat kan op verschillende manieren. U kunt een eenmalige schenking doen of een periodieke schenking. Tot een bepaald bedrag hoeven uw (klein)kinderen jaarlijks geen schenkbelasting te betalen. Deze fiscale vrijstellingen worden jaarlijks vastgesteld door de Belastingdienst in de ‘tarievenkaart erf-en schenkbelasting’. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Schenken op papier
Zit uw geld vast in zaken die u niet direct contant kunt maken, dan kunt u toch al beginnen met schenken. Dat doet u door te beloven dat u in de toekomst het geld daadwerkelijk zal betalen. U schenkt dan op papier. U moet dit laten vastleggen door de notaris. Let op, want u moet wel elk jaar zes procent rente over deze schuld aan uw kinderen betalen.

Testament
Als uw partner overlijdt, bepaalt de wet hoe de erfenis wordt verdeeld. In een testament kunt u echter een andere verdeling vastleggen. U kunt bijvoorbeeld laten vastleggen dat uw kinderen hun deel van de erfenis al eerder krijgen. Bijvoorbeeld zodra de langstlevende partner wordt opgenomen in een zorginstelling. Ook kunt u een levenstestament overwegen. Daarin kunt u aangeven wat er moet gebeuren als u bijvoorbeeld door ziekte niet meer in staat bent om uw zaken te regelen. Zo kunt u regelen welke schenkingen moeten doorgaan en onder welke voorwaarden.

TIPS
Investeren in groene beleggingen telt niet mee voor uw vermogen in box 3. De vrijstelling voor groene beleggingen is maximaal € 56.420. De vrijstelling voor u en uw partner samen is zelfs € 112.840. Voor meer informatie over groene beleggingen kunt u contact opnemen met de Belastingdienst.

Het CAK kijkt naar uw inkomen en vermogen van twee jaar terug. Als uw inkomen of vermogen sindsdien aanzienlijk is gedaald, kunt u het CAK verzoeken om het huidige inkomen en vermogen te nemen. Dit noemen we peiljaarverlegging. De voorwaarden vindt u op www.cak.nl of bel naar 0800-0087.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren