Abonnementen service: 035 - 2019505

Pas op voor nepboetes!

De laatste tijd hebben we meerdere klachten ontvangen over valse e-mails van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).
In die e-mails wordt u opgeroepen om een bedrag van meer dan 100 euro te betalen. Als u niet betaalt, wordt uw rekening geblokkeerd en wordt u aangemeld bij het Bureau Krediet Registratie. Er zijn minimaal twee verschillende versies van de e-mail in omloop. De ene e-mail voert het logo van het CJIB. De andere e-mail lijkt afkomstig te zijn van Van Roon Gerechtsdeurwaarders, een echt bestaand deurwaarderskantoor in Amsterdam.
De reden dat juist nu dergelijke e-mails circuleren, ligt volgens ons in het feit dat de vakanties weer voor de deur staan. Het laatste dat u wilt, is immers dat tijdens uw vakantie ineens je rekening geblokkeerd blijkt te zijn. Snel nog even betalen dus. Maar let op:
Dit zijn geen officiële e-mails! Betaal dus niet. Klik op geen enkele link. Verwijder de e-mail direct.
Mocht u een e-mail van dit deurwaarderskantoor ontvangen, neem dan telefonisch contact op met het deurwaarderskantoor om na te gaan of de brief wel authentiek is. Het CJIB vraagt nooit per e-mail om een boete te betalen. Als u een overtreding heeft begaan, ontvangt u daarover een brief met een acceptgiro. Ook als u per post een boete heeft ontvangen, kunt u deze op verschillende manieren op echtheid controleren.

Hieronder enkele tips:
• Op een echte boete staat altijd informatie over de overtreding die u zou hebben begaan.
• Controleer de informatie over de overtreding. Kunt u de overtreding hebben gemaakt?
• Het volgende rekeningnummer van het CJIB hoort op de boete vermeld te staan: NL28 RBOS 0569988888 ten name van het CJIB.
• In de brief hoort ook het telefoonnummer van het CJIB te staan: 058 – 234 21 30.

Heeft u een valse bekeuring gekregen, dan kunt u hiervan melding maken bij het CJIB en bij de politie. Daarnaast kunt u een melding maken bij de Fraudehelpdesk (via de website www.fraudehelpdesk.nl of bel: 088-7867372).

MAX-leden kunnen met vragen, problemen of klachten gratis terecht op het telefonisch spreekuur van de MAX Ombudsman op nummer 035 677 55 11, elke werkdag van 10 tot 12 uur.

Elke week pakken juristen Jeanine Janssen en Rogier de Haan als MAX Ombudsmannen een kwestie bij de horens.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren