Abonnementen service: 035 - 2019505

Festival der Liebe: Chantal Janzen en Jan Smit eren het Duitstalige lied in Ahoy

Chantal Janzen en Jan Smit maken op vrijdag 5 april een muzikale reis naar onze Oosterburen. In Rotterdam Ahoy presenteren zij een spectaculaire und ganz große show met de allerbeste en grootste Duitstalige hits, schlagers, klassiekers en meezingers, mét bijzondere muzikale samenwerkingen tussen artiesten.

Naast Chantal en Jan schitteren op het podium ook Das Coen und Sander Fest, Dennie Christian, Donnie, Frans Bauer, Heino en Marco Schuitmaker. ‘Festival der Liebe’; het beste dat Duitstalige muziek te bieden heeft. Waarom dit festival? Wij vroegen het aan Chantal en Jan.

Klopt het dat dit idee is geboren in de voorbereiding van het Songfestival dat jullie samen presenteerden?

Chantal: “Ja, tussen de repetities van het Songfestival hadden we veel tijd om te kletsen. Jan en ik hebben allebei een carrière gehad in Duitsland en daarbij een voorliefde ontwikkeld voor Duitstalige muziek. Daar spraken we over. En als twee vrienden bedachten we toen: hoe lachen zou het zijn als we ons eigen schlagerfestival zouden gaan organiseren. Maar dat deden we niet met de gedachte dat het ook echt zou gaan gebeuren. Maar ineens geloofden meer mensen erin en plots staan we twee dagen in Ahoy.”

Jan: “In die begingesprekken haalden we herinneringen op aan onze carrières die we in Duitsland hebben en hadden en dan kom je al snel bij al die liedjes uit vervlogen tijden. Liedjes die we zelf draaiden en het gevoel van toen dat daarbij hoorde.”

Is dit voor jullie ook een sprong in het diepe?

Chantal: “Het zou veiliger voor ons zijn als er een schlagerfestival zou zijn geweest en dat wij werden gevraagd om daar te zingen. Nu is het zo dat wij zelf de initiatiefnemers zijn, de organisator en de producent. Wat dat betreft is het qua ondernemen wel een sprong. Laat ik het zo zeggen: het is een flink zwembad dat we moeten vullen!”

Jan: “Helemaal mee eens. We zijn vanaf nul om tafel gaan zitten en hebben ons afgevraagd: waar gaan we het doen, hoe gaan we het doen, met wie gaan we het doen en hoe moet het decor eruitzien? Alleen al bij de aankondiging waren er 7.000 kaarten verkocht.”

Blijkbaar leeft de schlager…

Chantal: “Mensen houden overduidelijk van schlagermuziek. Jan en ik zijn daar ook allebei mee opgegroeid. Mensen vragen weleens: wat is dat voor een gevoel dat bij schlagermuziek hoort? Het is een beetje te vergelijken met verliefdheid. Dan denk je ook: wat is er nou precies zo leuk aan hem of haar? Je weet het niet precies, maar het maakt je blij.”

Jan: “Mensen vinden een schlagerfestival nog altijd een feestje. En dat is ook zo.”

Chantal: “Ik ben opgegroeid in Venlo aan de Duitse grens. Mijn oma en opa keken alleen maar Duitse televisie en uiteindelijk is mijn moeder daar ook door aangestoken, thuis stond bij ons ook altijd de Duitse radio aan en ik heb ontzettend veel Duitse televisie gekeken.”

Jan: “Ik toer al vanaf mijn dertiende door Duitsland. Ik ben opgegroeid met Heino, die nu ook weer optreedt op ons festival. Ik ben zó verbonden met volksliedjes, blaaskapellen en schlagers. Dat is mijn jeugd, het zit onder mijn huid.”

Hebben jullie er zin in?

Chantal: “Jazeker. Maar we zijn nu nog aan het plannen en invullen. Vanaf maart staat alles in de grondverf en dan gaan we aflakken. Dan pas krijg ik er qua optreden ook zin in. Ik voel mij nu nog een verkeersregelaar.”

Jan: “Natuurlijk heb ik er zin in en ja, het is spannend. Dit is andere koek dan als ik ergens te gast ben.”

Als je kijkt naar de tijd waarin wij leven kunnen we wel een ‘Festival der liebe’ gebruiken…

Chantal: “Jürgen Marcus zong het al: zonder liefde kan de wereld niet draaien. En dus is ook mijn motto: maak van het leven zo veel mogelijk een groot liefdesfestival. Zonder liefde stelt het leven helemaal niets voor.”

Jan: “Alles groeit met een beetje liefde.”

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren