Abonnementen service: 035 - 2019505

André van Duin: ‘Gewoon, voetjes op de grond hè?’

Na het succes van het eerste seizoen keert ‘Bij Van Duin op de Achterbank’ terug. Ook in deze tweede serie gaat André van Duin (77) in gesprek met zijn collega’s en geeft op die manier een inkijkje in de wereld van cabaret, komedie en humor.

Maar eerst reageert André op de strip (u kunt de strip lezen in editie 8 van MAX Magazine). André: “Je moet weten dat ik een echte stripofiel ben. Ik zag die strip van mij zittend op de achterbank met Richard Groenendijk en moest enorm lachen. Vooral toen ik zag dat Jan Slagter de chauffeur was. Jan is zo ongeveer de slechtst denkbare chauffeur, als er een rood lampje op het dashboard verschijnt, denkt hij dat dat betekent dat de opname gestart is. Nee Jan, de benzine is bijna op!”

Waren de opnamen van ‘Op de Achterbank’ weer een feestje?

“Ik ken alle gasten en ben altijd wel een keer naar een voorstelling van ze geweest. En wat is er leuker dan ontspannen praten over humor?”

Je het zó veel gedaan, hoe blijf je daar bescheiden bij?

“Ja het is veel en divers. Van persiflages tot carnaval-hits, revue, ‘Dik Voormekaar’, ‘Animal Crackers’, toneel… en ik vind het allemaal leuk. Bescheiden? Nou gewoon voetjes op de grond hè?”

Vermoeit die veelzijdigheid niet?

“Nee, ik doe zo verschrikkelijk veel verschillende dingen en juist daardoor hou ik het zo lang vol. Maar ik heb ook heel veel respect voor mensen die zestig jaar hetzelfde doen. Rob de Nijs bijvoorbeeld, dat is zó knap.”

Ben jij een geluksvogel?

“Ach weet je, in je leven maak je 50 procent geluk mee en 50 procent ellende. Het is ook een beetje de juiste mensen tegenkomen. Zo kwam ik Gerdi Verbeet tegen die mij in 2021 vroeg of ik tijdens de doden­herdenking op de Dam wilde spreken. Dat vond ik behalve een eer, ook erg belangrijk. Vrijheid is nooit vanzelfsprekend. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat er in Amsterdam een homomonument is. Ik kom rustig over, maar soms moet je een statement maken.”

En de liefde speelt ook een positieve rol in je leven…

“Ik kan goed alleen werken, maar ik vind het ook heel prettig dat als ik ‘s avonds thuiskom, er iemand is waar ik nog leuke dingen mee kan doen en fijne gesprekken mee kan voeren. Ik heb het geluk dat ik dat nu met Fernando voor de derde keer meemaak.”

En dan sterven in het harnas?

“Als het moet gebeuren, dan gebeurt het. Maar wat mij betreft hoeft dat niet in een stampvol theater te zijn.”

Bij Van Duin op de Achterbank: vanaf zaterdag 24 februari om 22.05 uur bij Omroep MAX op NPO 1. 

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 8. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren