Abonnementen service: 035 - 2019505

Politicus Frans Timmermans: ‘Ik kon slecht tegen mijn verlies’

Geïnspireerd door de beroemde vragenlijst van schrijver en filosoof Marcel Proust (waarmee hij tot de essentie van iemands karakter wilde doordringen), stellen we in aanloop naar de verkiezingen de komende weken persoonlijke, ludieke en ontroerende vragen aan een politicus. Deze keer: lijsttrekker van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans.

Wat is het belangrijkste dat u als politicus voor ouderen wilt bereiken?

“Ik wil dat ouderen erop kunnen rekenen dat hun inkomen op peil blijft en dat ook zij in de toekomst de voorzieningen krijgen waar ze behoefte aan hebben. Mijn moeder van 85 heeft ernstige hartproblemen, maar kan dankzij de geweldige mensen van de thuiszorg nog steeds zelfstandig wonen. Mijn vader die aan alzheimer leed, is een aantal jaar geleden overleden, maar is in het laatste jaar van zijn leven fantastisch verzorgd. Dit soort zorg kunnen garanderen staat bij mij voorop.”

Welke normen en waarden heeft u van uw ouders meegekregen?

“Ik kom uit een arbeidersgezin. Mijn ouders zijn alle twee kinderen van mijnwerkers uit Heerlen. Mijn vader heeft alleen de lagere school afgemaakt. Vanwege zijn claustrofobie kon hij niet in de mijnen werken. Vanuit het niets heeft hij zich opgewerkt tot een betrekking bij Buitenlandse Zaken. Van hem heb ik geleerd dat als je iets wilt bereiken, je daarvoor moet knokken. Mijn moeder zag erop toe dat je altijd de waarheid vertelde en er eerlijk voor uitkwam als je iets niet goed had gedaan. En respect hebt voor de mensen om je heen. Ja, ik ben in alles het product van die twee mensen.”

‘Maak je niet druk om dingen waar je niks aan kunt doen’

Wat is het belangrijkste advies dat u aan uw kinderen heeft gegeven?

“Als je spijt hebt van dingen die je zelf anders had willen doen, dan geef je je kinderen mee dat vooral niet te doen. Ik had geschiedenis willen studeren, maar dat gaf indertijd weinig kans op een baan. Ik heb altijd tegen alle vier gezegd: kies voor je passie, ook in je studie. Dan kom je altijd goed terecht.”

Wat is de belangrijkste les die u geleerd heeft in uw leven?

“Je moet geen energie stoppen in dingen waar je niets aan kunt veranderen. Je kunt je energie veel beter besteden aan zaken waar je wel wat aan kunt doen.”

Het complete interview van Frans Timmermans leest u in het MAX Magazine editie 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar redactie@maxmagazine.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren