Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Tips tegen muggen en vliegen in en rondom huis

Emile Bode geeft iedere week huishoudelijke tips. Deze week geeft hij handige tips tegen vervelende vliegen en insecten. Hoe verjaagt u ze? En wat helpt tegen een muggenbeet?

Tips tegen muggen en vliegen

Vooral in de zomer zijn insecten binnen- en buitenshuis voor veel mensen een gruwel. De Bodetjes hebben daar weinig last van. Wij wapenen ons met horren en de voordeur is voorzien van een kralengordijn. Buiten hebben we ook relatief weinig last van ongedierte. De actieve mieren laten we ongemoeid. Lastige vliegen en muggen slaan we gewoon dood met een goedkope vliegenmepper.

Stilstaand water

Onze GFT-bak staat relatief ver van huis en als er in de zomer maden in komen, het deksel gewoon een paar uur openzetten. Ze zijn dan zo opgegeten. Een vijver met stilstaand water trekt overigens muggen aan, dus u bent gewaarschuwd.

Er zijn veel flauwekultips die weinig effect hebben. Zo kun je bakjes met huishoudazijn neerzetten of het terras volplanten met lavendelplanten om vliegen te verjagen. Warme bouillon van knoflook werd ook genoemd, maar dan bent u wel een alternativo.

Vliegenzak

Veel effectiever is een zogeheten vliegenzak met lokmiddel. Bij voorkeur een paar meter van uw terras ergens ophangen. Boven de buitentafel lijkt me geen goed idee met al die drijvende lijken boven uw zomerse gourmetstel. Veel mensen hebben ook baat bij zogeheten fly away twisters op batterijen met twee ronddraaiende bladen. Die van Eurom is te koop voor € 6,95 bij Hornbach en bij Action soms goedkoper. Ik heb meer baat bij een echte tafelventilator.

Elektrisch

Proefondervindelijk heb ik vastgesteld dat insectenlampen, insectenverdelgers, blauwe vliegenlampen, elektrische insectenvallen, enzovoorts in alle prijsklassen het beste werken. U hoort dan wel vaak geknetter, maar ach, dat geluid maakt uw biefstukje ook in de pan. Nee, ik heb al die dingen niet. Ziet u, ik ben GroenRechts en insecten zijn hard nodig, ook de plaaginsecten. En nogmaals, ik heb er gelukkig weinig last van. We hebben wel vaak wespen maar zij kropen afgelopen november in de composthoop en nu hebben ze een gaatje in ons nieuwe rieten dak gevonden om de koningin te verblijden, zodat wij ze niet hoeven te bestrijden.

Lees ook: Zo krijgt u meer vogels en insecten in de tuin

Muggenbeet

Wat is het beste middel tegen een muggenbeet? Als u er permanent last van heeft, kunt u elke morgen uw armen en benen met Care Plus Deet insmeren. Er zijn heel veel alternatieven op dit gebied, zoals het smeren van tandpasta. Allemaal onzin. Mijn vrouw gebruikt Nestosyl en ik? Ik maak gewoon een kruisje. Omstreeks 1960 van mijn moeder geleerd.

Emile Bode.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren