Abonnementen service: 035 - 2019505

De fietshelm: waarom u hem zou moeten dragen

Over de fietshelm wordt vaak gezegd dat hij vervelend zit of niet nodig is, terwijl hij juist zo belangrijk kan zijn in het verkeer. Mocht u namelijk op uw hoofd vallen, dan kunt u ernstig letsel voorkomen door het dragen van een helm. We leggen het uit.

Zwaar hoofdletsel en hersenschade voorkomen

Van alle Nederlanders die een val maken tijdens het fietsen, heeft een derde last van hoofd- of hersenletsel. In de meeste gevallen (86 procent) spreken we van hersenletsel. De kans op ernstig hoofdletsel na een val neemt met 60 procent af bij het dragen van een fietshelm en de kans op dodelijk hoofdletsel neemt met 71 procent af. Volgens het SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) komt het neer op een reductie van 85 dodelijke en 2500 tot 2600 ernstige verkeersongevallen. Het dragen van een helm zou vooral helpen onder 70-plussers: per jaar kan dit een reductie van 45 tot 50 verkeersdoden en 900 ernstige gewonden voorkomen.

Nog geen helmplicht voor e-bikes

In Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen, ook niet op een elektrische fiets. Een e-bike valt onder een ‘gewone’ fiets (met trapondersteuning tot 25 km/u). Voor speedpedelecs (met trapondersteuning tot 45 km/u) geldt wél een helmplicht. Deze fietsen vallen namelijk onder de categorie bromfietsen en dan is een helm verplicht.

Er zijn speciale e-bikehelmen op de markt. Op dit type helm zit reflectoren om uw zichtbaarheid te vergroten. Dat is handig, want doordat u sneller gaat dan de gemiddelde fietser, wordt uw snelheid soms onderschat door overig verkeer. Hoe meer zichtbaarheid op de weg, hoe beter.

Hier moet een helm aan voldoen:

  • Een Europees CE-keurmerk, aan de binnenkant van de helm, gevolgd door EN-1078 (volwassenen) of EN-1080 (kinderen).
  • Een goede pasvorm. Dit kunt u uitzoeken door de omtrek van uw hoofd op te meten (van ongeveer 2,5 cm boven de wenkbrauwen). Draagt u een bril? Vergeet hem dan niet op te zetten als u een helm past.
  • Controleer bovendien hoe de helm zit terwijl u aan het fietsen bent. Bent u een sportieve fietser, dan leunt u hoogstwaarschijnlijk wat naar voren. Ook dan moet de helm goed zitten.

Comfort en de helm

Er zijn helmen met luchtopeningen voor meer ventilatie, helmen die u kunt verstellen voor het geval u er een muts onder wilt dragen of helmen met een vizier. Voor die laatste variant geldt wel dat hij uw zicht niet mag belemmeren.

Bronnen: PlusOnline.nl, VVN, SWOV
Auteur: Maartje Groenen

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren