Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Rutteloos

Vriend en vijand verraste Mark Rutte met zijn aangekondigde vertrek uit de politiek. Onze langst zittende premier was zeker niet bij iedereen geliefd, maar feit is dat hij gedurende dertien jaar alles opzijgezet heeft voor deze baan met een tomeloze inzet en schijnbare onvermoeibaarheid.

Wat menigeen niet weet is dat ook hij – zonder veel gepiep hierover – op de dodenlijst van criminelen stond. Rutte heeft – om maar eens iets te noemen – Nederland door de coronatijd geloodst. En ondanks de toeslagenaffaire, de stikstofproblematiek en de aardgasschade in Groningen, is het iemand die kan verbinden. Met als uitschieter de MH17-ramp waarbij hij een grote rol speelde voor de nabestaanden.

Natuurlijk, hij is een woordkunstenaar die zo met veel wegkwam, maar hij heeft wel Nederland tot grote economische groei gebracht. Persoonlijk is hij uitgegroeid tot een staatsman die ons kleine landje internationaal steeds meer op de kaart heeft gezet, iemand naar wie ook in het buitenland geluisterd wordt (denk aan de Oekraïne-oorlog). Het is een goed moment om te stoppen nu; dit geeft ruimte aan een andere politieke stijl. Voor Rutte zie ik een toekomstige rol in de Europese Unie dan wel de NAVO, die volgend jaar een opvolger voor Jens Stoltenberg zoekt. Ook al zegt hij zelf daar niet naar mee te dingen… Ik gun het hem van harte.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren