Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Geraniums

Mijn oom en tante verhuisden op hun 65ste naar het bejaardenhuis. Ze waren kerngezond, maar met pensioen en vonden het ‘dus’ tijd om achter de geraniums te gaan zitten. Kreeg je AOW dan hield het leven indertijd op, dan was je uitgerangeerd. Gelukkig denken we daar nu heel anders over.

Eerder schreef ik over de indrukwekkende MAX- serie ‘De Toekomst is Grijs’, waarin de vergrijzende samenleving centraal stond. “Mooi om positief terug te kijken naar hoe het vroeger was, maar dat heeft ook gedeeltelijk de huidige problematiek tot gevolg gehad”, zo reageerde lezeres Marjo Lubbers. “Onze (groot) ouders waren vaak al rond hun zestigste afhankelijk van zorg. Ze hadden vele jaren hard gewerkt en waren toe aan rust. Maar als gevolg raakten ze veel van hun zelfstandigheid kwijt en namen weinig initiatieven. Er werd voor hen gekookt, hun kamer werd schoongemaakt, hun bed opgemaakt en de was ging naar de wasserij met een naamplaatje erin. In de huidige tijd wordt men ouder. De huidige zestigjarige werkt (vaak ook hard én lang), sport, is actief, reist, studeert, past op kinderen en doet vrijwilligerswerk.” Straks is één op de vier Nederlanders 65-plus en het aantal tachtigplussers verdubbeld tot 2 miljoen. Daarom kan ik het alleen maar eens zijn met mevrouw Lubbers als ze schrijft: “Ik denk dat wij allen nog veel kunnen en mogen werken aan levenslust en zelfstandigheid. Niet van de ander verwachten dat die jouw dagen invult met activiteiten en afleiding.”

Dit en meer leest u in MAX Magazine 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren