Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo maakt u zelf een diervriendelijke muizenval

Knaagsporen, aangevreten etenswaren en uitwerpselen die wat weg hebben van hagelslag. Als u dit in huis aantreft, heeft u waarschijnlijk (ongewenst) bezoek van muizen. Er zijn weinig mensen die op het gezelschap van muizen zitten te wachten, maar hoe vangt u ze?

 

Hoe vangt u een muis?

Als u de muizen uit uw huis wilt jagen, moet u vanzelfsprekend muizenvallen gebruiken en ze op de juiste plekken neerzetten. Daarin heeft u de keuze tussen diervriendelijke muizenval of vallen die muizen doden. Als u voor de eerste optie kiest, moet u de muizen wel ver van de woning vrijlaten – meer dan drie kilometer zelfs – anders keren ze weer terug.

Een muizenval als particulier: mag dat?

Check voordat u een val aanschaft altijd of u hem überhaupt mag gebruiken. Niet iedere muizensoort mag zomaar gedood worden, zoals bosmuizen en veldmuizen. Ze vangen en elders uitzetten mag soms wel, maar is ook niet altijd toegestaan. Is er sprake van de gewone huismuis, dan zijn vangen en doden wel toegestane opties.

Diervriendelijke muizenval in 9 stappen

  1. Pak een emmer zonder deksel.
  2. Pak een stuk karton en snijd dit in de vorm van een tafeltennisbatje.
  3. Maak een inkeping net onder rand van de emmer.
  4. Maak naast de inkeping twee gaatjes aan elke zijde.
  5. In de inkeping schuift u het uiteinde van de handgreep van het batje.
  6. Schuif een lang stuk ijzerdraad door de gaatjes en door de kartonnen handgreep.
  7. Knoop de uiteinden van het ijzerdraad goed aan elkaar vast.
  8. Lijm een houten plankje tegen de emmer, precies waar het karton begint.
  9. Leg wat voer in het midden van het ‘batje’.

Komt de muis op het voer af en staat het op het kartonnen batje? Door het gewicht van de muis zal het karton buigen en het beestje valt in de emmer.

Muizen lokken

Aantrekkelijk lokaas gebruiken voor de muizenval is net zo belangrijk als het kiezen van een geschikte val. Nu zijn ‘luxe’ producten zoals kaas, spek of pindakaas favoriet bij muizen, maar u kunt het ook met zoete etenswaren proberen. Zaden, noten of pitten werken ook.

De plaatsing

Muizenvallen moet u op plekken plaatsen waar veel muizen lopen. Bijvoorbeeld langs de muren in keukens, kelders of voorraadkamers. Houd er wel rekening mee dat muizen vallen kunnen vermijden als ze daar de geur van mensen op ruiken.

Auteur: Danique Pekelsma
Bron: PlusOnline

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren