Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Ode aan onze veteranen: 23 juni bij MAX

Wie zijn de mensen die naar Bosnië en Afghanistan werden uitgezonden? Wie wagen hun leven voor vrede en veiligheid? Carrie ten Napel gaat op de vooravond van Nederlandse Veteranendag in gesprek met vier veteranen die kozen voor een baan bij Defensie, maar nooit konden vermoeden wat de impact ervan zou zijn op de rest van hun leven.

Nederland telt 100.000 veteranen, onder wie Antoon van de Wiel (68) uit Oisterwijk. Hij ging twee keer op missie naar Bosnië en maakte deel uit van de geneeskundige troepen. Nog altijd staan de beelden vol ellende op Antoons netvlies gegrift. Na zijn pensioen ontdekte hij de waarde van terugkeren naar het land waar hij als militair actief was. Hij gaat nu als reisleider mee naar Bosnië. “Veteranen hoeven maar naar elkaar te kijken en ze begrijpen elkaar”,aldus Antoon.

Thuisfront

Het belang van het thuisfront kennen Elzo en Arlette Jansen uit Julianadorp als geen ander. Zij vonden elkaar bij de marine en werken allebei nog steeds met veel plezier bij Defensie. Elzo voer jarenlang als commandant en kapitein over de zeeën en streed onder meer tegen piraterij bij Somalië. “Mijn leven is één grote missie.” Als Elzo thuis is, kan Arlette weg. Ze is net terug uit de jungle van Suriname voor een training. Toen ze net moeder was en voor uitzending vertrok naar Afghanistan moest ze zich tegenover de buitenwereld verdedigen voor die keus.

Diepe sporen

Veteraan Paulo Mooi uit Deventer was 18,5 jaar militair en is drie keer op missie geweest. Die uitzendingen lieten diepe sporen na. “Militairen zijn hard, maar ook gewoon mensen met trauma’s. Paulo hield PTSS over aan zijn missies en praatte lange tijd niet. Tot nu. Paulo vindt rust in het sporten en in muziek.

Veteraan Paulo Mooi uit Deventer.

Vol muziek

Voor veel veteranen is muziek voor, tijdens of na hun missie erg belangrijk. Daarom worden de veteranen tijdens het live-programma op het Malieveld toegezongen door Henk Poort, Jennie Lena, Tim Akkerman en het ZO! Gospel Choir. De artiesten worden begeleid door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’. Bekijk hieronder een optreden uit de liveuitzending van vorig jaar (2022).

Ode aan onze Veteranen
Vrijdag 23 juni live om 17.10 uur op NPO 1.

Foto: ANP.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren