Abonnementen service: 035 - 2019505

De dagelijkse herhalingen op tv gaan weer beginnen

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, vertelt in MAX Magazine over historische én actuele gebeurtenissen in ons medialandschap. Met deze week: de dagelijkse herhalingen op tv gaan weer beginnen…

Heeft u ook zo’n zin de zomer? Nog eventjes en het is zover. Hopelijk warm en nat genoeg, zodat we ons zorgeloos kunnen overgeven aan weer en onweer. De stranden op, de lanen in. Want thuisblijven om eens lekker voor uw vertrouwde buisje te hangen zou ik niet vooropstellen. Het is hommeles en dan bedoel ik niet de prachtige Annie M.G. Schmidt-serie ‘Pension Hommeles’ die Nederland in de eerste televisiejaren aan de tv gekluisterd hield.

Het zomerschema begint

Nee, er is weinig te beleven op televisie. Of je moet van herbeleven houden, want de dagelijkse herhalingen gaan weer beginnen. Bijna ieder programma sluit nu af met “Dit was het voor dit seizoen”, soms hoor ik daar het woord ‘winter’ nog aan toegevoegd worden. Winter, het is bijna juli! Niet alleen willen de makers van programma’s terecht op vakantie, het geld is op. Althans, er is wel geld, maar in de zomer zet men veel minder in. ‘Zomerschema’ heet dat netjes. Het is als een supermarkt die driekwart van zijn schappen leeghaalt en vult met oude producten. Deze kijkersarmoede is er al vanaf het prille begin van onze omroepgeschiedenis.

Het was eerst luisterarmoede, want toen er alleen nog radio was, was het herhalen niet anders. Tot irritatie van de luisteraar. ‘Onze omroep bevredigt niet’ staat dreigend boven een krantenartikel uit 1950. Daarin wordt gesproken over de eindeloze rij herhalingen op radio. Het wordt verweten aan weinig samenwerking tussen de omroepen, waardoor “het geen wonder is dat men Beethovens Eroica drie keer op een dag hoort”. Er wordt zelfs een heus Comité Radioluisteraars opgericht dat de bezwaren van het steeds herhalen aan de kaak wil stellen. Tevergeefs.

‘U zult het ermee moeten doen’

Vele soortgelijke comités van verontruste en verbolgen herhaalkijkers zullen volgen. U zult het ermee moeten doen. De slechte kunst van het zomerherhalen. Het is niet alleen bij de publieke omroep, ook bij de commerciële zenders vangt u bot. Hoewel, dit jaar misschien wat minder. MAX trekt er weer op uit. Gelukkig maar, anders raad ik u aan dat zelf te doen. Ik beloof u dat ik niet meer herhaaldelijk over het herhalen zal schrijven. Straks richt u nog een comité tegen mij op!

Leuke videofragmenten bekijken?

Eppo van Nispen tot Sevenaer heeft onderstaande tip voor u. Een satirisch filmpje van de Speld:

Eppo van Nispen tot Sevenaer.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren