Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo kunt u uw rozen het beste snoeien

Nu de winter bijna voorbij is, moeten we weer aan het snoeien in de tuin denken. Ik begin met de struik­rozen, deze kunnen half maart gesnoeid worden. Door goed kort te snoeien wordt de bloei gestimuleerd. Begin met dode en gebroken takken weg te knippen.

Dode takken zijn te herkennen aan hun bruine kleur. Daarna moet u de dunne takken wegknippen, deze brengen alleen maar kleine takjes voort die weinig bloemen leveren. De overgebleven takken moeten van goede kwaliteit zijn, want van daaruit worden nieuwe takken gevormd met hopelijk veel bloemen. Deze dikke takken terug knippen tot het derde oog en het liefst een buiten oog. Dat is het oog dat naar de buitenkant van de struik is gericht. Hierdoor zal het hart van de roos meer openblijven, waardoor meeldauw minder kans krijgt. Bij een sterk groeiende roos kan men een of twee ogen meer laten zitten. Het snoeien van stam- of treurrozen lijkt op het snoeien van struikrozen.

U kunt de takken iets langer houden, zodat er nog iets van een kroon overblijft. Eventueel wortelopslag altijd zo laag mogelijk wegknippen. Bij rozen op stam altijd de uitlopers op de stam verwijderen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren