Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Zo maakt u uw tuin winterklaar

In december kun je nog bloembollen planten, vooral tulpen en hyacinten kunnen dan nog de grond in. De plantdiepte is ongeveer tweemaal de bolhoogte. Knip de uitgebloeide vaste planten niet af, ook al is het geen fraai gezicht.

Ze beschermen zichzelf zo tegen de vorst en veel vogels kunnen hieronder tegen de kou schuilen en altijd iets van hun gading vinden, zoals zaden en kleine beestjes. En bij rijp of sneeuw krijg je een betoverend geheel. Het gras kan nog steeds gemaaid worden; maai iets minder kort. Als er afgemaaid gras op het gazon ligt, moet dit beslist verwijderd worden. Bij de eerste nachtvorst stopt de groei.

Loop nooit op bevroren gras, dat ziet er bij dooi niet zo mooi uit. Ook is het in december tijd om de druif te snoeien; zorg voor lengtetakken, daarna alle zijtakken tot één of twee ogen terugsnoeien. Bij sneeuwval is het verstandig de coniferen sneeuwvrij te maken, bij te veel sneeuw op de takken ontstaat de kans dat deze breken. De meeste potplanten zijn niet vorstbestendig, een nachtvorst overleven sommige wel.

Terracottapotten vriezen soms stuk, zet de planten met pot en al in een vorstvrije ruimte en geef ze af en toe een beetje water, vooral de groenblijvende.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren