Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: In de kou

Lang hoefden we vorige week niet te wachten totdat de eerste onderdelen uitlekten van het akkoord dat de coalitiepartijen en het kabinet na wekenlang overleg hadden bereikt over de rijksbegroting voor volgend jaar.

Op Prinsjesdag, 20 september, zullen de details bekend worden gemaakt.

Maar nu al weten we dat meer dan 15 miljard euro wordt uitgetrokken om de koopkracht te steunen door onder meer de inkomstenbelasting voor de lagere inkomens te verlagen en het minimumloon en de AOW sneller te verhogen. Het minimumloon gaat in één keer 10 procent omhoog (het plan was eerst drie stapjes van 2,5% per jaar), waardoor ook de daaraan gekoppelde AOW en bijstand stijgen. De zorg- en huurtoeslag gaan ook omhoog. Goed nieuws, maar, let op: de maatregelen gaan pas per 1 januari in! Het kabinet zegt dat het niet mogelijk is om nog dit jaar iets extra te doen voor de koopkracht. En juist daarover maak ik me ernstige zorgen.

Het leven wordt steeds duurder; in de maand augustus zelfs 13,6 procent, een recordhoge inflatie. Ouderen van wie de vaste energiecontracten aflopen, worden geconfronteerd met torenhoge rekeningen voor gas en elektriciteit. Op de pagina’s 8, 9 en 10 wordt daar in dit magazine nader op ingegaan. Ook de prijzen in de supermarkt rijzen de pan uit. Velen lopen het gevaar de komende maanden te weinig geld te hebben voor boodschappen, gas en licht. Daarom doe ik een beroep op het kabinet: laat de ouderen niet in de kou staan!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren