Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Waarom mag ik het zenderpakket niet zelf bepalen?

Al die zenders, wij hebben genoeg aan NPO 1, 2 en3. De rest mag helemaal weg. Maar dat kan bij Ziggo niet. Is er een bedrijf waar dit wel kan, want ik vind ons abonnement te duur voor naar wat ik echt kijk. 

J. Hollink, Hilversum

Dit is echt de meest aan mij gestelde vraag in de afgelopen jaren. Het is tevens ook één van de moeilijkste vragen om te beantwoorden. Gewoon omdat het antwoord zó onlogisch is, dat velen met gefronste wenkbrauwen denken in de maling te worden genomen: een zelf samengesteld zenderpakket met veel minder zenders mag wettelijk gezien niet. Maar al zou het wel mogen, dit pakket met minder zenders is in de praktijk ook duurder.

Dit bespaart u veel geld
Eerst even terug naar uw probleem. Want in dit specifi eke geval is er wel een oplossing beschikbaar die u veel geld bespaart. NPO 1, NPO 2, NPO 3 en twee regionale omroepen (de regionale omroep van uw provincie en een aangrenzende provincie) worden namelijk ongecodeerd via de ether aangeboden. Dit betekent in de praktijk dat u voor het kijken van deze zenders in het geheel geen abonnement bij Ziggo of andere provider nodig heeft. U kijkt dus voor nul euro naar deze zenders! Het kan ook via NPO Plus Het enige dat u wellicht dient te doen, is een eenmalige investering van enkele tientallen euro’s in een geschikte decoder. Alleen de interne tuner van een 4K Ultra HD-televisie is geschikt voor dit gratis ongecodeerde zenderpakket. Mocht u via internet willen kijken, dan is dit met het abonnement NPO Plus mogelijk. Dit kost € 2,95 per maand. Dat is achttien euro per maand goedkoper dan het goedkoopste tv-abonnement bij Ziggo. Voor NPO Plus is wel een geschikte televisie of mediaspeler en een internetverbinding nodig.

Wettelijk mag het niet
Nu terug naar het probleem van het zelf samenstellen van een zenderpakket. Dit is wettelijk gezien vrijwel onmogelijk momenteel, omdat providers met meer dan 100.000 abonnees op grond van de Mediawet verplicht zijn minimaal dertig zenders bij het goedkoopste abonnement aan te bieden. Een zelfgekozen abonnement zal duurder uitpakken, omdat mediagroepen zoals RTL, Talpa en Discovery nu met een overeenkomst meer zenders tegelijk aan een provider en hun klanten verkopen. In het geval van Ziggo dus 3,7 miljoen mini-abonnementjes. Dit zorgt voor meer reclame-inkomsten. U ziet tegenwoordig aan eigen online diensten van zenders dat dit soort abonnementen veel duurder is. Zo betaalt u alleen om online naar bijvoorbeeld 192TV te kunnen kijken al meer dan zes euro per maand direct aan deze zender.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren