Abonnementen service: 035 - 2019505

Oplichting via WhatsApp: de meest gebruikte trucs

Voor veel Nederlanders is WhatsApp een van de meest belangrijke communicatiemiddelen. Dit is geen geheim, ook niet voor internetcriminelen. Zo zoeken ze steeds naar nieuwe manieren om gebruikers via de berichtendienst geld afhandig te maken. Wij zetten de meest gebruikte trucs op een rij.

Een bekende moet snel geld hebben

De meest voorkomende vorm van WhatsApp-fraude is de truc waarbij een oplichter zich voordoet als een bekende. Nadat de oplichter gegevens en een profielfoto heeft overgenomen van een familielid of vriend begint hij met appen. De oplichter opent het gesprek door te verklaren waarom hij een ander nummer heeft waarna een snel verzoek om geld volgt. Er zijn talloze voorbeelden. Zo heeft een goede vriend soms ineens een huurachterstand en heeft hij snel geld nodig om huisuitzetting te voorkomen. In alle gevallen hebben de oplichters het geld zo snel mogelijk nodig.

Hieronder een voorbeeld van zo’n gesprek:

 

Hoe voorkomt u dit?

  • Maak niet zomaar geld over bij verzoeken via WhatsApp
  • Probeer de betreffende persoon te contacteren als u het niet vertrouwt
  • Klik niet op betaallinks waarvan u niet weet of ze van een bekende komen

Een WhatsApp-bericht van een bankmedewerker

Internetcriminelen wringen zich in de raarste bochten, zo doen ze zich ook wel eens voor als bankmedewerkers. Ze sturen u een bericht die van uw bank lijkt te komen. Op deze manier proberen ze toegang te krijgen tot uw app voor mobiel bankieren. In het bericht beweert de oplichter dat iemand heeft geprobeerd de bankrekening leeg te halen. Om deze reden moet u de app voor mobiel bankieren opnieuw instellen. Voor het opnieuw instellen zijn uw bankgegevens nodig, luidt het bericht van de oplichter. Stuurt u die info, dan heeft de oplichter toegang tot uw rekening.

Hoe voorkomt u dit?

  • Negeer het bericht. Banken zullen nooit contact met klanten zoeken via WhatsApp.
  • Laat de bank weten dat er valse berichten worden verstuurd.

Marktplaats-oplichters op WhatsApp

Dat mensen worden opgelicht via Marktplaats is niks nieuws. De manieren om mensen geld afhandig te maken vernieuwen daarentegen wel. WhatsApp wordt steeds vaker gebruikt.

Via de website van Marktplaats laat de oplichter weten snel tot aankoop te willen overgaan. Wel wil de oplichter eerst een kopie van een ID-bewijs en bankpas, met het argument de identiteit van de verkoper te verifiëren. Er zijn immers vele oplichters actief op Marktplaats, luidt het bericht.

Een andere truc betreft het sturen van een betaalverzoek ter waarde van 0,01 euro. Via de link komt u terecht op een website die lijkt op die van een bank, maar door de oplichter gemaakt is. Na het invoeren van de bankgegevens hebben de oplichters vrij spel.

Hoe voorkomt u dit?

  • Geef nooit een kopie van een ID-bewijs of bankpas aan vreemden.
  • Probeer in contact de komen met de desbetreffende persoon als u het niet vertrouwt.
  • Klik niet op links van mensen die u niet kent.

Verificatiecode per ongeluk verzonden

De criminelen zijn niet altijd direct op uw bankgegevens uit. Een andere truc is het overnemen van WhatsApp-accounts, om zo anderen weer op te lichten. De oplichter doet zich voor als een bekende en zegt dat hij per ongeluk een WhatsApp-code naar u heeft verzonden. Vervolgens vraagt hij of u de verificatiecode kunt doorgeven. Met behulp van deze code installeert de oplichter uw WhatsApp-account op zijn telefoon en koppelt hij het aan zijn telefoonnummer.

Hoe voorkomt u dit?

  • Maak gebruik van tweestapsverifcatie voor WhatsApp.
  • Deel de verificatiecode nooit met iemand anders

Auteur: Mitch Kloosterman
Bron: PlusOnline / Nu.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren