Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Dat is vrijheid

Een week later ben ik nog steeds onder de indruk van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, die door ruim 5,5 miljoen mensen op televisie werd gevolgd.

In de uitzending werden portretten geschetst van dappere verzetsstrijdsters die als vanzelfsprekend hun leven waagden om dat van anderen te redden. Schrijfster Roxane van Iperen hield een krachtige en ook wel confronterende lezing ‘Stemmen uit het diepe’. De kern van haar betoog vond ik de vraag: wie verdient een plek aan tafel, wanneer de tafel te vol wordt? Een principekwestie die te allen tijde tot bezinning oproept, zeker ook nu. En dan die ontroerende toespraak van ‘onze’ André van Duin. Met eenvoudige bewoordingen wist hij ons allemaal te raken. Hij sprak onder meer over zijn vader en diens ontberingen in de oorlog, het Homomonument en het belang van vrijheid. “Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wil en zeggen wat je wil. Je bent hier vrij.” Die vrijheid moeten we koesteren zolang de vrijheid van een ander daarmee niet geschaad wordt. Vrijheid heeft dus niets te maken met avondklokken en lockdowns, zoals sommige politici ons willen doen geloven. Bij die kushand aan het eind naar zijn overleden lieve man Martin ‘daarboven’ kreeg ik een brok in mijn keel. En ik was vast niet de enige…

JAN SLAGTER
DIRECTEUR OMROEP MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren