Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 085 - 888 1881

Harteloos

Het coronavirus brengt het slechtste in de mens naar boven. Ik heb daar tal van voorbeelden van gezien. Denk aan hamstergedrag in de supermarkten, waardoor anderen hun dagelijkse boodschappen niet kunnen doen omdat de schappen leeg zijn. Of het listig opkopen van ontsmettingsmiddelen en mondkapjes en die tegen woekerprijzen op internet aanbieden.

Criminelen bedachten een nieuw soort babbeltruc; ze bellen bij ouderen aan en proberen binnen te komen door zich voor te doen als medewerkers van een ziekenhuis. Terwijl de één het slachtoffer ‘test’ op het virus, ontvreemdt de ander geld en spullen uit de woning. Maar het virus legt ook een kwalijke egocentrische denkwijze bloot. Zo schreef wetenschapsjournalist Maarten Keulemans (zelf geboren in 1968) dit in ‘de Volkskrant’: “Het virus is zo genadig om kinderen, jongeren en veruit de meeste nog werkende volwassenen te sparen. Echt gevaarlijk wordt het pas achterin de zestig of voorbij de zeventig, en bij patiënten die lijden aan diabetes, hartaandoening of kanker. De ziekte die we inmiddels covid-19 moeten noemen, ‘oogst’ vooral de al verzwakten. En al doet ze dat wreed en zonder genade, dat is een geluk bij een ongeluk.” Ik weet niet of Keulemans’ ouders nog leven, maar ik hoop dat het virus hun deur voorbijgaat…

En minister Bruins (Medische Zorg) lijkt een klap van de molen te hebben gekregen met zijn suggestie om, als de ziekenhuizen te vol komen te liggen, besmette patiënten te verzorgen in verpleeghuizen. Onder één dak met hele kwetsbare oude mensen met een zeer fragiele gezondheid! Hoe verzin je het…

Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, deelt iedere week zijn visie op actuele zaken met de lezers vanAX Magazine.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren