Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Jan Slagter & het team van Heel Holland Bakt

Seizoen 7 gaat van start!

Jan: “Lieve mensen, dit wordt al het zevende successeizoen van ‘Heel Holland Bakt’: wie had dat kunnen denken! Als we teruggaan naar dat allereerste seizoen, hadden jullie toen al een gevoel van: hier gaan we heel veel kijkers een plezier mee doen?”

Janny: “Nou… we dachten toen we bezig waren wel dat we veel mensen blij zouden maken met dit programma. Maar dat het zó’n enorm succes zou worden, had ik niet durven dromen. Van jong tot oud, mannen en vrouwen, met hele gezinnen op de bank, dat is ook na zeven seizoenen écht een cadeautje om mee te mogen maken.”

Robèrt: “Je weet natuurlijk nooit vooraf of een programma een succes gaat worden. Het eerste seizoen vond ik echt heel spannend. Ik weet nog dat het in de zomer op tv kwam en dat het desondanks heel goed werd bekeken. ‘Heel Holland Bakt’ verdient dit succes: het programma wordt zó mooi gemaakt: mooi gefilmd, rustige beelden. En iedereen die eraan meewerkt, doet dit met passie en respect. Ik had meteen al wel het idee dat het zou kunnen aanslaan bij de mensen, wat gelukkig ook gebeurd is.”

Jan: “André, jij bent later bij het ‘Heel Holland Bakt’-team gekomen, helaas om een niet plezierige reden. Ik ben je nog steeds dankbaar dat je op mijn verzoek destijds het stokje van Martine hebt overgenomen. Presenteren was nieuw voor je toen je aan HHB begon, wat heb je vooral geleerd de afgelopen seizoenen?

André: “Ik denk dat mijn belangrijkste inzicht is geweest dat ik ook als mezelf gewaardeerd word door het publiek en de mensen thuis. Dat ik op televisie niet altijd een ‘typetje’ hoef te zijn. En ik ben het met Janny eens: het is echt heerlijk om met zo’n geweldig en gepassioneerd team te mogen werken.”

Jan: “‘Heel Holland Bakt’ heeft door de jaren heen vele grappige en ook ontroerende momenten gehad: welke momenten zijn jullie het meest bijgebleven?”

Robèrt: “Dan denk ik natuurlijk als eerste aan de situatie rond Martine Bijl. Dat was heel heftig en hakte er behoorlijk in bij iedereen. Zo jammer dat ze niet meer onder ons is. En ja: gelukkig waren er ook heel veel fijne en grappige momenten. Dat zijn vaak dingen die de uitzending niet halen, zoals André die even de controle over zijn elektrische karretje verloor en zó de ‘Heel Holland Bakt’ tent in klapte!”

Janny: “Ik bewaar persoonlijk in positief opzicht de allerdierbaarste herinneringen aan de kerstuitzending van een paar jaar geleden en vooral de promo’s die we daaromheen hebben gemaakt. Wat hebben we gelachen. Martine en ik blootsvoets rennend door het gras met een schaal oliebollen en Robèrt er achteraan in een kerstpak: onvergetelijk!”

Robèrt: “En dan natuurlijk wat je allemaal met de kandidaten meemaakt. Ik vind zelf de finales altijd zeer emotionele momenten. Je ziet dat de deelnemers alles geven. En ik verklap alvast: ook dit seizoen wordt weer zwaar en emotioneel voor hen.”

Jan: “Je mag inderdaad niet te veel verklappen Robèrt, maar met de opnames van dit zevende seizoen ‘Heel Holland Bakt’ achter de rug: waarom moeten we weer met z’n allen gaan kijken?”

Robèrt: “Het wordt weer ‘Heel Holland Bakt’ als vanouds, met pittige opdrachten waar de kandidaten creatief mee omgaan. Ze weten me gelukkig nog steeds te verrassen.”

André: “Mensen moeten dit seizoen weer gaan kijken, omdat het altijd spannend blijft om alle bakkers te zien knokken de opdrachten zo goed mogelijk te volbrengen. En dat niet alleen de deelnemers van de professionele kennis van Janny en Robèrt veel leren maar óók de kijkers; we krijgen dit seizoen weer veel leuke baksels te zien die je ook heel goed thuis kunt proberen te maken.”

Janny: “Daar ben ik het helemaal mee eens en als ik nog één klein ding mag verklappen: ik vind dat dit jaar de kandidaten meer aan elkaar gewaagd zijn dan ooit tevoren. Het wordt dus niet alleen ouderwets gezellig, maar ook superspannend!”

Jan: “Tot slot: waar en hoe vieren jullie dit jaar Kerst en wat maken die dagen voor jullie altijd extra bijzonder?”

Janny: “Kerst betekent voor mij familie. Ik vind het heerlijk om voor mijn kinderen en kleinkinderen te koken. Ik heb een grote boom met cadeautjes eronder en verder spelen we graag spelletjes, gaan we wandelen… echt familietijd. En waar ik me extra op verheug: we gaan dit jaar met de hele familie inclusief aanhang en de moeder van mijn schoondochter naar Frankrijk! Ik ga me daar helemaal uitleven in de keuken: hartig, zoet, koekjes, taarten, quiches, maar ik sta niet alleen maar te bakken hoor. Er is daar een bakker die zulke waanzinnig lekkere dingen maakt! Daar verheug ik me nu al op: dat gaat van een baguette feuilleté tot praliné rose. Om over de petitsfours maar te zwijgen!”

Robèrt: “Het is in deze periode hard werken in ons bedrijf, dus we zijn blij als we even rustig kunnen zitten. We hebben in de winkel nu heerlijke stollen, bûches, tulbanden, partybrood, amandelkransen, truffelbrood en nog veel meer lekkers. En natuurlijk maken we voor oud en nieuw weer onze befaamde oliebollen met oliebollendip. Kerst is voor ons vooral: zorgen voor anderen. Eerste Kerstdag zijn we lekker thuis. We doen dan gezellig aan food sharing; samen genieten van allerlei hapjes, een kaasplankje en een goed glas wijn. En we zorgen ervoor dat we niet te veel in de keuken hoeven te staan. Tweede Kerstdag gaan we uit eten met vrienden erbij. We maken er wel een happening van en trekken mooie kleding aan. Maar weet je Jan: eigenlijk is het bij ons iedere dag Kerst: gezellig, met kaarsjes aan!”

André: “Ik heb nog geen plannen gemaakt. We zijn vorig jaar met de kerstdagen nog bij Martine en haar man Berend Boudewijn geweest. Het doet je maar weer eens beseffen hoe fragiel het leven is en hoe belangrijk het is om vriendschappen te koesteren.”

Heel Holland Bakt

zondag 15 december om 21.35 uur, daarna elke zondag
volgens vertrouwd recept om 20.20 uur op NPO 1

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren