Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Digitale tv: ja of nee?

Ook analoge tv heeft nog veel tevreden gebruikers

Zes en een half miljoen Nederlandse huishoudens kijken naar digitale tv. Vijftien procent is echter nog tevreden met ‘ouderwets’ analoog beeld. We zetten de voor- en nadelen voor u op een rij.

Vorige eeuw keek heel Nederland nog analoog. Meestal via de kabel, maar soms ook met een antenne of satellietschotel op het dak. Via die schotel werd het vanaf 1996 mogelijk om digitaal te kijken. Bij digitale tv is een speciale ontvanger – of decoder – nodig die het digitale signaal omzet in een tv-plaatje. Niet veel later verscheen digitale tv ook op de kabel, via de ether (Digitenne) en de laatste jaren ook via de internetverbinding en glasvezel. Analoge tv wordt alleen nog via de kabel aangeboden.
Voor de aanbieders van televisie heeft digitale tv veel voordelen. Digitaal kunnen er veel meer zenders worden uitgezonden dan analoog. Ook is het makkelijk om digitale zenders te coderen, zodat ze alleen kunnen worden bekeken door klanten met een abonnement. Leuk voor uw kabelbedrijf, maar wat schiet u er als abonnee mee op?

Analoge tv is zo gek nog niet; overstappen kan altijd nog

Mooi plaatje
Als een digitaal signaal netjes wordt doorgegeven, levert het een veel mooier plaatje op uw tv. Digitale tv kent geen ruis, geeft scherper beeld en heeft mooiere kleuren dan analoge tv. Ook kunt u met digitale tv veel meer ontvangen dan analoog: tientallen kanalen via de kabel, honderden via de schotel én met de mogelijkheid om extra zenders bij te bestellen. Bovendien is digitale tv de enige manier om HD-kanalen te ontvangen. Als u een grote platte tv heeft en wilt genieten van optimaal beeld, dan is digitaal dus eigenlijk de enige optie. U kunt daarbij kiezen uit verschillende aanbieders. Naast de plaatselijke aanbieder van kabel-tv (bijvoorbeeld Ziggo of UPC) zijn er verschillende aanbieders van IPTV (televisie via internetlijnen, bijvoorbeeld van KPN) en is er CanalDigitaal voor tv via de schotel. Via Digitenne wordt niet in HD uitgezonden en de beeldkwaliteit valt tegen op grote tv’s.

Ook nadelen
Maar misschien vindt u een grote tv helemaal niet zo belangrijk, en kijkt u net zo graag naar een meer bescheiden model. Op zo’n tv kan analoge tv er ook prima uitzien, zeker als u kabels en aansluitpunten van goede kwaliteit gebruikt. Zo heeft u ook geen last van de nadelen van digitale tv, want die zijn er zeker. Wie analoog kijkt hoeft geen speciale decoder aan te schaffen en leren te gebruiken. Bij een aanbieder als Ziggo moet dat wel: een dure grap, zeker als u op verschillende plekken in huis digitale tv wilt kijken. En met een uitgebreid zenderpakket bent u al snel meer kwijt dan de 18 euro per maand die u betaalt voor analoge tv. Zo bekeken is analoge tv zo gek nog niet. Mocht u na aanschaf van een grote tv toch behoefte hebben aan mooier beeld of meer zenders, dan kunt u altijd nog overstappen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren