Abonnementen service: 035 - 2019505

Hoedjesdag: wanneer draagt Máxima een hoed en wanneer niet?

Royaltyjournaliste Josine Droogendijk schrijft wekelijks over alles wat er speelt rond de koningshuizen in binnen- en buitenland. Met dit keer: zoals een kok een muts draagt en een brandweerman een helm, zo draagt onze koningin een chique dameshoed.

Foto: ANP

Hoewel het accessoire grotendeels uit het straatbeeld verdwenen is, maakt hij nog altijd deel uit van haar uniform. Toch duikt dit accessoire ook weer niet iedere dag op. In 2022 kregen we Máxima bijna 150 keer te zien en droeg ze slechts 25 keer een hoed. Dat komt neer op zo’n 17 procent.

Wel een hoed

Maar wanneer doet de hoed dan wél dienst en wanneer niet? Alle gelegenheden na zonsondergang kunt u sowieso al afstrepen. Moet het hoofd in de avonduren versierd worden, dan grijpt de koningin naar de historische Oranje-diademen. Voor overdag telt vooral de mate van formaliteit. Bijvoorbeeld bij herdenkingen, staatsbezoeken, Prinsjesdagen en Koningsdagen draagt de koningin er dus wel één. Bij deze gelegenheden is ze samen met de koning op stap en presenteert ze zichzelf als Hare Majesteit Koningin Máxima. En wat dacht u van scheepsdopen? Volgens de overleveringen brengt het blootshoofds dopen van een schip ongeluk, dus op zo’n moment is geen enkele hoed te breed of te groot.

Geen hoed

Maar wanneer draagt ze dan geen hoed? Op de VN-reizen bijvoorbeeld, waar Máxima zichzelf graag wil presenteren als VN-gezant, niet als koningin. Een hoed zou de gewenste scheiding van rollen alleen maar bemoeilijken. Bij werkbezoeken staat het gesprek met een persoon of organisatie centraal. Vaak zijn de onderwerpen pittig of gevoelig. Een hoed zou dan alleen maar een kloof kunnen opwerpen. U begrijpt: ook dan blijft hij thuis. Alle informele gelegenheden zoals fotosessies en sportwedstrijden, vallen eveneens in de categorie hoedloos. Maar eerlijk is eerlijk: zelfs voor Máxima blijft het nog weleens twijfelen. Bij de uitreiking van de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2013 droeg ze een grote, opvallende hoed. Het was gezien de naderende zonsondergang kielekiele of het kon volgens de etiquette. Het jaar erna wist de koningin van de hoed en de rand en bleef de accessoire buiten beeld.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren