Abonnementen service: 035 - 2019505

Ten Paleize: Prinsjesdag 2.0

Tien jaar geleden was Prinsjesdag nog een feest. Er werd gezongen, gezwaaid en gejuicht, vooral als de koning en koningin met de Gouden Koets voorbij kwamen rijden.

Helaas is de sfeer in de coronatijd omgeslagen met lege tribunes, strenge veiligheidsmaatregelen en schreeuwende actievoerders. Blijkbaar is dat de Eerste Kamer ook niet ontgaan. Achter de schermen is er namelijk een projectteam opgetuigd om de derde dinsdag van september weer een beetje op te poetsen.

In mei 2024 kreeg de NOS – zogenaamd onbedoeld – alvast een ruwe schets van de plannen in handen. In de documenten werd gesproken over een dresscode voor het publiek, een foodtruckfestival, muziekoptredens en een ontmoeting met de Oranjes. Toen ik na de zomerfotosessie aanschoof bij het jaarlijkse persgesprek, had ik mijn vraag dus wel paraat. Wat klopte er van alle wilde verhalen? Was de koning echt van plan om de dag te transformeren tot een soort volksfeest à la Koningsdag? Toen ik de vraag stelde, begon hij te glimlachen. Ja, de Eerste Kamer had inderdaad met hem gesproken over de invulling van Prinsjesdag, maar de ‘wilde’ plannen die hij op de website van de NOS had gelezen, kwamen hem niet bekend voor.

Prinsjesdag is een dag voor de democratie benadrukte hij, niet voor de monarchie.

Op 17 september hoeven de toeschouwers dus geen handdruk of selfie te verwachten. De plannen voor Prinsjesdag 2.0 zijn gericht op educatie rondom democratie, zodat het belang ervan beter begrepen wordt. Dit jaar wordt er gestart met een lesprogramma en een campagne op sociale media. Voor volgend jaar wordt er gewerkt aan een speciale lesweek over Prinsjesdag en een daarbij behorende vrije schooldag. Of dat gaat zorgen voor volle tribunes, vraag ik me eerlijk gezegd af. Bij mijn kinderen zijn voetballers, filmsterren en zangeressen de nieuwe ‘helden’. Dat de Oranjes in een mooie koets rondrijden vinden ze prima, maar dat zien ze de volgende dag wel op het ‘Jeugdjournaal’.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 33-34. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren