Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: 5 voor 12

Kunnen de vijftigplussers in ons land straks genieten van een onbezorgde oude dag? Dat is met het nieuwe pensioenstelsel nog maar zeer de vraag. Tal van onafhankelijke deskundigen en zelfs toezichthouder AFM zijn uiterst kritisch.

Er wordt een veel te rooskleurig beeld geschetst in de informatie die pensioenfondsen naar hun deelnemers sturen over de overgang naar het nieuwe stelsel. Dat de gewekte verwachtingen kunnen worden waargemaakt lijkt niet echt realistisch.

In de eerste jaren geeft het nieuwe stelsel weliswaar de gepensioneerden betere koopkracht. Dat komt doordat de fondsen geld gaan uitdelen uit de grote buffers die ze de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Fondsen kijken echter te weinig naar wat er ná de overgang naar het nieuwe stelsel gebeurt. Of ouderen ook in de jaren erna hun koopkracht behouden, is nog maar de vraag. Een uitkering die meegroeit met de inflatie lijkt namelijk een lastig verhaal. Het huidige stelsel – één van de beste van de hele wereld – geeft op den duur veel betere koopkracht.

Waarom wordt er bij de invoering geen knip gemaakt waarbij de bestaande afspraken worden gehandhaafd? Minister Schouten is doof voor de steekhoudende argumenten. Daarom mijn oproep aan de onderhandelende politieke partijen: grijp in nu het nog kan!

Dit en meer leest u in MAX Magazine editie 6. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren