Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Monument voor een strijder

De datum 6 juli 2021 staat in mijn geheugen gegrift; de dag dat misdaadverslaggever Peter R. de Vries hartje Amsterdam werd neergeschoten. Negen dagen later overleed hij aan zijn verwondingen.

De traumatische gebeurtenis schokte het hele land. Na de moord kreeg de hoofdstad veel verzoeken om Peter en zijn gedachtegoed op een blijvende manier te eren. De gemeente vroeg, samen met zijn familie, de inwoners van Nederland mee te denken over wat het monument zou moeten uitstralen. Velen hebben gereageerd en een woord gekozen dat past bij Peter. En die woorden inspireerden kunstenaar Rini Hurkmans tot het maken van ‘Tegen alle stromen in’, dat 15 juli op het Leidseplein wordt onthuld. Tegen alle stromen in, met woord en daad, kwam Peter op voor mensen die klem kwamen te zitten tussen recht en onrecht.

Het herdenkingsmonument draagt onder meer de waarden rechtvaardigheid en strijdvaardigheid uit, een boodschap waarin velen zich nu en in de toekomst zullen herkennen. MAX eert op 15 en 18 juli in drie uitzendingen de vermoorde misdaadverslaggever: de live onthulling van het monument in aanwezigheid van onder anderen de familie van Peter en burgemeester Femke Halsema, een speciale uitzending van ‘Tijd voor MAX’ waarin Dionne Stax en ik met gasten terugkijken op het leven van Peter en een documentaire over de totstandkoming van het monument. We zullen Peter en waar hij voor stond nooit vergeten.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 28. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren