Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Ja, zomer…!

Eindelijk, eindelijk werd het dan toch nog zomer in ons land. Heerlijk om te zien hoe meteen de terrasjes, stranden en parken volstroomden en mensen genoten van wat wel de eerste zonnestralen van het jaar leken. Ook in, op en rond het water waren weer vele liefhebbers te vinden.

Wat hadden we hiernaar uitgekeken met z’n allen! De zonkracht was direct hoog, dus het was smeren geblazen. Ik ben een enorme koukleum (wintersport is dan ook niks voor mij), dus ik kan die warmte persoonlijk ook best wel waarderen. Als je wat ouder wordt, gedijen de botten en stramme spieren daar goed in. Al met al duurde het zomerweer nog geen week en zijn we inmiddels in gematigder temperaturen terechtgekomen en valt er ook weer af en toe een buitje. Hopelijk keren de hoge temperaturen snel weer terug.

Al is het dan wel zaak op te passen. Naarmate de leeftijd stijgt, reageert de ‘lichaamsthermostaat’ wat trager en wordt de ‘koudepomp’ in je lijf niet meer zo snel aangezet. Net als hittestress ligt ook uitdrogingsgevaar op de loer, dus regelmatig drinken is aan te bevelen. Zoek een prettig plekje in de schaduw en zorg voor een goede luchtstroom, met name ’s nachts. Dan slaapt u veel beter en verliest u minder vocht door transpiratie. Een ventilator kan al helpen, en houd de gordijnen dicht tegen de zon. Let wat extra op de ouderen in uw omgeving, mocht de hitte terugkeren. Trekken ze het allemaal nog? Hebben ze soms iets nodig uit de supermarkt dat u voor hen mee kan nemen? En een ijsje als traktatie kan iedereen waarderen!

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 27. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren