Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Menselijke maat omarmen

Hopelijk heeft u de feestdagen in goede harmonie met uw dierbaren kunnen vieren en geen kater overgehouden aan hoogoplopende meningsverschillen aan tafel. In menig huishouden zijn gesprekken over Israël-Hamas, de asielstroom en andere gevoelige onderwerpen pittig verlopen, zo beluister ik om me heen.

Ik moet dan denken aan de verstandige woorden van de koning in zijn kersttoespraak over de spanningen die de conflicten in de wereld ook hier oproepen. “Velen hebben het idee dat we elkaar aan het kwijtraken zijn. Je snapt soms niet meer wat anderen bezielt. Zo dichtbij en toch vaak vreemden voor elkaar.”

Met onenigheid en strijd is op zich weinig mis. Tegenstellingen horen bij het leven, zo benadrukte Willem-Alexander. Waar het om gaat is conflicten beheersbaar te houden. Dat vraagt van ons een andere instelling. Elkaar niet voortdurend de maat nemen en de les lezen, maar begrip tonen voor persoonlijke twijfels, zorgen en tekortkomingen. Niemand is onfeilbaar. Goed om ons dat aan het begin van het nieuwe jaar te realiseren. De menselijke maat omarmen; alleen dan kunnen we tegenstellingen overbruggen en veel verder komen met elkaar. Dat moet onze kracht zijn.

U las een column van Jan Slagter uit MAX Magazine nummer 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren