Abonnementen service: 035 - 2019505

Ik mag soms nog wel wat milder voor mezelf zijn

Demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz-Zegerius (46) maakte afgelopen jaren een bliksemcarrière. Janneke Brinkman (75) is getrouwd met voormalig CDA-politicus Elco Brinkman en leert in een persoonlijk gesprek de mens kennen achter de opvolger van Mark Rutte als VVD-lijsttrekker.

U bent een groot Ajax-fan.

Het gaat slecht met uw club en er waren laatst verschrikkelijke rellen waardoor de wedstrijd tegen Feyenoord gestaakt moest worden. Wat doet dat met u? “Ik was zelf bij die wedstrijd. Verschrikkelijk om mee te maken wat daar gebeurde. Het maakt me boos en oprecht verdrietig. Ik ben een echte Ajacied, net als mijn man (die net is toegetreden tot de bestuursraad, red.). Ik voel me echt verbonden met de club. Het geeft mij een familiegevoel als we in het stadion met heel veel verschillende mensen, met allemaal een andere achtergrond, samenkomen en met z’n allen ‘Bloed, zweet en tranen’ zingen. Dat vind ik echt geweldig.”

Uit wat voor gezin komt u?

“Mijn familie woont voor een groot deel nog in Turkije. Mijn vader vluchtte in de jaren tachtig naar Nederland, omdat hij in Turkije vervolgd werd door het militaire regime. Hij is drie jaar onderweg geweest, een barre reis, waarbij hij moest overleven in de bergen van Irak en Iran en nog oog in oog met beren heeft gestaan. Mijn moeder bleef met de kinderen in Ankara totdat ook zij niet meer veilig was. Op een gegeven moment zag ze nota bene in ons flatgebouw een aanplakbiljet waarop ze las dat ze gezocht werd. Met een bootje zijn we ’s nachts, ik was bijna acht, naar Kos gevlucht. Een reis waar ik me overigens weinig van herinner, behalve dat mijn moeder had gezegd dat we op ‘vakantie’ gingen. Uiteindelijk zijn we als uitgenodigde vluchtelingen, nadat alles geregeld was, vanuit Athene hier naartoe gevlogen.”

Benieuwd naar het complete mijn interview? U leest het in editie 40 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren