Abonnementen service: 035 - 2019505

Als kapper moet je een halve psycholoog zijn

Op de Springweg in Utrecht huist al 175 jaar één van de oudste kapperszaken van Nederland. Peter de Bruijn (69) knipte en schoor er 53 jaar lang zijn klanten. Twee jaar geleden droeg hij het stokje over aan de zesde generatie, zijn zoon Michael (40), maar Peter springt toch nog regelmatig bij.

De trap die de familie De Bruijn van de woonkamer op de bovenverdieping naar de kapperszaak beneden brengt, is er nog steeds. Peter is hem als kleine jongen ontelbare malen afgedaald. Elke stap naar buiten voert altijd eerst door de zaak van zijn vader, langs de zilverkleurige balie, de lederen kappersstoelen, dwarrelende lokken op de vloer, de spiegels die zicht bieden op ingezeepte wangen en scherp gesneden scheermessen daarop. Peter is geboren boven de zaak en groeide op met het kappersvak. “Al jong mocht ik mijn vader helpen. Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik een oude man moest inzepen. Ik smeerde zijn hele gezicht onder, ook zijn voorhoofd. Die man vond het schitterend en kon er wel om lachen. Op mijn dertiende knipte ik mijn vriendjes van school en uit de buurt. Het zat in mijn genen.”

Benieuwd naar het complete mijn interview? U leest het in editie 40 van MAX Magazine. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren