Abonnementen service: 035 - 2019505

Tuin niet in phishingberichten! Houd rekening met de volgende tips

U had vast al eerder gelezen dat mails, sms’jes of Whatsappberichten die u binnenkrijgt, ook weleens niet echt kunnen zijn. Ze zijn helemaal niet afkomstig van uw telefoon- of energiebedrijf of van uw familielid, maar van een fraudeur die hoopt dat u klikt op een linkje of geld overmaakt op het vermelde bankrekeningnummer. Met deze nuttige tips van Meldpunt voorkomt u dat u erin tuint.

Banken mailen u niet persoonlijk

Banken mailen, sms’en en bellen u nooit persoonlijk. Krijgt u toch een mail van uw bank, dan is dat soms een algemene nieuwsbrief die niet persoonlijk aan u gericht is. Twijfelt u aan een bankmail? Bel de bank dan zelf op om te controleren of zij u iets hebben gestuurd. Hoe urgent de boodschap in de mail of het bericht ook is.

Maak geen geld over

Wordt u gevraagd geld over te maken? Doe dit nooit! Klik ook nooit op een link in mails. Ook niet als die wel betrouwbaar lijkt. Ziet u iets interessants in de mail waar u meer over wilt weten? Zoek het dan zelf op.

Check de afzender

Ook is het verstandig te controleren wie de afzender van het bericht is. Komt het bericht van iemand of een bedrijf waar u helemaal niets mee heeft of dat u niet kent? Grote kans dat het phishing is. Trap ook niet in berichten waarin staat dat u iets gewonnen heeft, als u zich nergens voor heeft aangemeld.

Check de spelling van de naam

Controleer ook de naam in het venster van afzender. Bij phishingmails is de naam van de afzender soms net iets anders gespeld om zich voor te doen als een andere afzender, zoals bijvoorbeeld: abnanro of zlggo.

Check de onderwerptitel

Check ook goed de onderwerptitel van de mail. Staan er hoofdletters en kleine letters door elkaar? Is er een ongewoon lettertype? Of zijn er toch spelfouten? Hoe ziet de mail er verder uit? Komt de mail zogenaamd van Lidl, Jumbo of Bol.com maar ziet u andere kleuren dan in hun gebruikelijke logo? Dan klopt er iets niet.

Hoe wordt u aangesproken?

Wordt u in de mail aangesproken met uw e-mailnaam, dus bijvoorbeeld Jopie123, en niet met uw officiële naam? Ook dit is een teken dat het om phishing gaat.

Lange lappen tekst

Staat er in de mail een lange lap tekst onderaan die begint met iets dergelijks als *Book a demo with me here:*? Foute boel, mail verwijderen. Bij nieuwsbrieven staan onderin linkjes ”hier uitschrijven” of unsubscribe”. Klik dan ook daar niet op.

Kortom, ontvangt u een onverwachte mail van een bedrijf of instelling of privépersoon die linkjes bevat en/of betaalverzoeken? Klik nergens op en verwijder de mail.

Dit artikel staat in MAX Magazine nummer 36. Bent u geen abonnee, maar wilt u iedere week genieten van puzzels, weetjes, interviews en programma-informatie? U kunt hier abonnee worden.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren