Abonnementen service: 035 - 2019505

Column Jan Slagter: Willen we dit?

Na de val van het kabinet Rutte IV had iedereen het over het stikstofprobleem, de vertraagde woningbouw en de migratie, waarvan de aanpak vertraging zou oplopen. Maar minstens zo urgent is de crisis in de ouderenzorg. De vergrijzing gaat razendsnel; het aantal 65-plussers neemt tot 2040 toe met 40 procent en het aantal 80-plussers verdubbelt. Nu al is er een tekort aan plekken in verpleeghuizen en ook de wijkverpleging kampt met personeelstekorten.

Iedereen wil een goede oude dag, maar dan moet er wel drastisch ingegrepen worden in het huidige beleid. Arts en oud-Kamerlid Agnes Kant is tegenwoordig directeur van Lareb, dat bijwerkingen van geneesmiddelen in kaart brengt. In een interview zei ze pas: “De fundamentele vraag is: wat voor samenleving willen we? Er is geen personeel om ouderen te verzorgen, maar er is wel personeel om in je straat zes keer per dag een pakje te bezorgen. Dan doen we toch echt iets verkeerd.”

Inderdaad, we moeten menskracht anders inzetten om deze maatschappelijke ontwikkeling ten goede te keren. Maar dat vraagt om andere keuzes. Geen verdere bezuinigingen, maar juist investeringen. Keuzes die wij ook moeten maken als we straks in het stemhokje staan voor de Kamerverkiezingen. Welke serieuze politieke partij – zonder gelukszoekers en ruziemakers – pakt de handschoen op?

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren