Abonnementen service: 035 - 2019505

John van den Heuvel al vijf jaar extreem beveiligd: ‘Stoppen is geen optie’

Misdaadjournalist John van den Heuvel staat bovenaan de dodenlijst van de ‘mocro-maffia’ en wordt daarom al vijf jaar lang, 24 uur per dag, bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Daarmee is John ook zijn vrijheid kwijt. Hij wordt gereden in een gepantserde auto, zijn huis is een vesting, een wandeling met zijn vrouw door het bos of even ongedwongen op een terras zit er niet meer in. Hoe is het om al zo lang je vrijheid kwijt te zijn? Wat doet dat met een mens?

John, hoe gaat het met je?
“Wel goed. Ik heb zeer professionele beveiliging en voel mij veilig. Ik kom net terug uit Zuid-Amerika en ben daar op een krantenredactie geweest die nog het meest leek op een fort. Het kan dus erger.”

Jouw naam staat bovenaan een moordlijst, wat doet dat met je?
“Er zijn hele interessante onderzoeken gedaan naar wat het een mens doet om zo lang onderhevig te zijn aan persoonsbeveiliging en wat voor consequenties dat heeft. Dat kan van alles zijn; van depressiviteit tot een kort lontje en zelfs huwelijksperikelen. Als je dat leest word je niet vrolijk.”

Maar wat doet het met jou?
“Ik prijs mij gelukkig dat ik samen met mijn vrouw nog steeds het nodige plezier in het leven heb. Maar ja, het leven met beperkingen betekent dat als ik ‘s morgens wakker word ik goed moet nadenken over wat er wél kan. Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat wij in de kelder van ons huis opgesloten zitten.”

Over John

John is in 1962 geboren in Amsterdam en opgegroeid in Eindhoven. Na de havo begint hij bij de Amsterdamse politie en werkt als rechercheur bij de CID. Sinds 1990 is hij misdaadverslaggever bij ‘De Telegraaf’, ontmaskert Desi Bouterse als drugsbaron en schrijft als eerste over de criminele handel en wandel van de vermoorde vastgoedtycoon Willem Endstra. Sinds 2001 is John misdaaddeskundige bij ‘RTL Boulevard’, maakt programma’s als ‘Ontvoerd’ en ‘Op de vlucht’. Vorig jaar verscheen het boek ‘Een lustrum lang extreme beveiliging’, waarin de lezer een indringend beeld krijgt hoe het is om te leven onder constante dreiging.

Benieuwd naar het hele interview met John van den Heuvel? Lees het in nummer 26 van het MAX Magazine.

Foto: Lumen.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren