Abonnementen service: 035 - 2019505

Jan & Joop over ‘onze’ kansen in de Tour de France

Op zaterdag 1 juli klinkt in de Spaanse stad Bilbao het startschot van de 110de editie van de Tour de France. MAX Magazine sprak in de aanloop naar de Tour met onze enige twee winnaars, Jan Janssen (1968) en Joop Zoetemelk (1980).

Hoe is het met jullie?

Jan: “Ik ben nog niet helemaal de oude, want ik heb twee weken in het ziekenhuis gelegen; corona! Met de dood van mijn vrouw Cora in december 2021 heb ik het nog steeds erg moeilijk. Elke ochtend steek ik een kaarsje voor haar op en praat dan met haar. De leegte in huis blijft me naar de keel grijpen.”

Joop: “Ik blijf last houden van mijn fietsongeluk van bijna drie jaar geleden toen een automobilist me aanreed. Sindsdien heb ik nog één keer op de fiets gezeten, een ritje van 50 kilometer. Autorijden gaat maar moeizaam; met name de bochten.”

Gaan jullie de Tour volgen?

Jan: “In elk geval de finale van elke etappe. Voor de renners wordt het een hele lastige Tour. Van Thymen Arensman, zesde in de laatste Giro, verwacht ik veel. Dat ventje rijdt verrassend goed.”

Joop: “Alleen als het me uitkomt. Waar ik vooral nieuwsgierig naar ben, is de etappe naar de Puy-de-Dôme. Die wist ik twee keer te winnen. Ongelofelijk lastig, die zes kilometer steile klim.”

De eerste drie ritten zijn heuvelachtig…

Jan: “Nou, niet zo goed voor de sprinters. Renners als Groenewegen en Jakobsen moeten eerst zorgen die voor hen loodzware etappes ongeschonden door te komen. Wat betekent dat ze op tijd binnen moeten zijn, anders liggen ze eruit. De Tour van 1967 werd al beslist in de derde of vierde etappe.”

Joop: “Na die drie heuveletappes is de eerste schifting gemaakt. Ik zei vroeger altijd: ‘Parijs is nog ver.’ Dat geldt ook voor deze Tour.”

Er is maar één tijdrit van 22 kilometer in de Alpen.

Jan: “Die afstand is niks. Als er maar één rit tegen de klok is, moeten ze er eentje van 65 kilometer op het programma zetten.”

Joop: “Dat tijdritje stelt weinig voor. Daar wordt de Tour zeker niet beslist.”

Hoe staat Team Jumbo-Visma ervoor?

Jan: “Heel goed. Vingegaard en Van Aert zijn potentiële Tourwinnaars. Laporte schitterde in de Dauphiné Libéré en kan, denk ik, een paar etappes pakken.”

Joop: “Ongetwijfeld veruit de sterkste ploeg. Ik schat de kansen van Vingegaard groter in dan die van Pogacar. Mijn outsider is Romain Bardet.”

Jan, jij bent 83 en jij, Joop, 76. Wat verwachten jullie nog van het leven?

Jan: “Het is een mooi getal, maar ik zou het liever omdraaien. Ik doe geen dingen meer die ik dertig jaar geleden deed. Maar ik hoop dat ik het nog een tijdje volhoud.”

Joop: “Dat mijn naaste vrienden, mijn familie en ik gezond blijven. Meer wensen heb ik niet.”

In het MAX Magazine vindt u iedere Tourdag het etappekaartje met bijzonderheden over de route.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren