Abonnementen service: 035 - 2019505

Leven met oorlog

Het thema voor de 4 mei-herdenkingen en 5 mei-vieringen was dit jaar ‘Leven met oorlog’, om duidelijk te maken hoe groot de impact van oorlog is op individuen, families en op de samenleving.

Dat bleek bijvoorbeeld uit de ontroerende toespraak op de Dam van Dieuwertje Blok, die vorig jaar een boek schreef op basis van de plotseling gevonden oorlogsdagboeken van haar Joodse moeder. Vorige week sprak Frits Barend – wiens familie van vaders kant werd uitgemoord in de kampen – in ‘Op1’ geëmotioneerd zijn afschuw uit over hoe onder anderen coronademonstranten, complotdenkers en boerenactivisten het woord ‘vrijheid’ misbruiken. Met het dragen van concentratiekamp-pakken en Jodensterren en uitspraken als ‘Het decimeren van bevolkingsgroepen’ (over de boeren) en ‘Wir haben es nicht gewusst’ worden volkomen ten onrechte vergelijkingen gemaakt met wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd. “Wordt er iemand vandaag van huis gehaald en met zijn kinderen naar een concentratiekamp gebracht? Hoe durf je die vergelijking te maken in Nederland anno 2023”, zei Frits volkomen terecht. Hoe groot je verontwaardiging over regeringsmaatregelen ook mag zijn, dit mag nooit leiden tot dit soort misplaatste uitingen. En het maakt nog eens duidelijk dat we moeten blijven vertellen over de vrijheid die onze ouders hebben bevochten.

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren