Abonnementen service: 035 - 2019505

Colum van Jan: Stem tegen!

De Eerste Kamer heeft zich maandag en dinsdag gebogen over het wetsvoorstel om de pensioenwet te wijzigen. Een eventuele derde termijn en de stemmingen vinden plaats op dinsdag 30 mei.

In de aanloop naar de behandeling in de Senaat hebben steeds meer échte pensioenexperts (dus niet bijvoorbeeld Annemarie van Gaal) hun ernstige bezwaren geuit tegen deze pensioenhervorming. Zo luisterde ik vorige week bij BNR Radio met instemming naar Hans van Meerten, hoogleraar Europees pensioenrecht van de Universiteit Utrecht. Hij waarschuwt dat het nieuwe pensioenstelsel voor grote problemen gaat zorgen. “Deze megaoperatie is niet vergelijkbaar met iets dat ooit in Nederland is gezien, laat staan wereldwijd.

Het pensioenvermogen van 1.500 miljard euro wordt omgezet van een collectief stelsel naar individuele potjes, zonder dat je daar een individueel bezwaarrecht tegen hebt”, stelt Van Meerten. Hij voorspelt dat het rechtszaken gaat regenen omdat mensen dit niet zullen pikken. “Doe het zoals elk land om ons heen en zet de bestaande aanspraken op een veilige manier weg. Als zelfs experts zoals ik het moeilijk te doorgronden vinden wat hier gebeurt, dan snapt de gemiddelde pensioenopbouwer er al helemaal geen jota meer van.” Dat het nieuwe stelsel wordt verkocht als iets waardoor iedereen erop vooruitgaat, grenst volgens de professor bijna aan het misleidende. Beste senatoren, keer het schip nu het nog kan, stem tegen!

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren