Abonnementen service: 035 - 2019505

We’ll Meet Again

Sommige feestdagen lijken al heel lang te bestaan. Dat geldt ook voor onze Bevrijdingsdag. Maar die vieren we eigenlijk nog niet zo lang.

En die feestdag begon ook niet op 5 mei. De eerste Nationale Bevrijdingsdag was op 31 augustus 1945, de verjaardag van Wilhelmina. En dus Koninginnedag. Wilhelmina vond het maar niks, bevrijding en verjaardag op dezelfde dag vieren. Dus een jaar later besloot de regering dat 5 mei, de dag waarop in 1945 in Hotel de Wereld te Wageningen de vrede werd getekend, het feest van de bevrijding moest zijn. Wilhelmina blij, regering blij en Nederland blij… zou je denken. Maar het nationale bevrijdingsfeest kwam niet op gang. Niemand had er zin in. In 1958 werd besloten het volksfeest der vrijheid vanwege het gebrek aan feestend volk om de vijf jaar te doen. In de jaren 80 veranderde dat. De betrokkenheid van televisie speelde daar een grote rol in. In Haarlem, Wageningen en Amsterdam ontstonden de eerste bevrijdingsfestivals, waar het koningshuis een bezoek aan bracht. Een mooi plaatje voor op de buis. In Wageningen werd het Vrijheidsvuur ontstoken en werd er een internationaal veteranen-defilé afgenomen door prins Bernhard. In Amsterdam was het vooral een vrolijk festival van optredende artiesten. Live te volgen in de huiskamer. In 1990 kreeg 5 mei bij Koninklijk Besluit de status van jaarlijkse nationale feestdag. Samen met Koninginnedag de enige twee nationale feestdagen die Nederland kent. In 1991 werd de Terschellingse zanger Hessel de eerste Ambassadeur van de Vrijheid. In een helikopter bezocht hij alle bevrijdingsfestivals. Spectaculaire helikoptershots gaven je als kijker het gevoel dat je zelf meevloog, de vrijheid tegemoet. Die nacht ervoor was het bevrijdingsvuur ontstoken in Wageningen. Ook live te zien op tv. Van niks met de vrijheid, werd het lang leve de vrijheid. Er zijn nu veertien officiële bevrijdingsfestivals met ieder jaar een eigen thema en er zijn Ambassadeurs van de Vrijheid. Er kunnen niet genoeg ambassadeurs van de vrijheid zijn. Traditioneel eindigt die dag vol vrijheid op televisie bij mij met een brok in mijn keel. Het bevrijdingsconcert op de Amstel. De tonen van Vera Lynn’s lied ‘We’ll Meet Again’. Naast mij op de bank mijn moeder, een kampkind, met traan in haar ogen. Lang leve de vrijheid. Fijn dat we dat nu volop vieren.

Leuke videofragmenten bekijken?

Zoek op YouTube.com naar ‘Nederland herdenkt bevrijding (1955)’ (Bevrijdingsdag 5 mei 1955 in Wageningen met Juliana en Bernhard) of ‘Hessel op bevrijdingsfestival 1991 in Groningen’ (de zanger Hessel komt als eerste Ambassadeur van de Vrijheid met de helikopter aan in Groningen, waar zijn optreden dreigt mis te gaan) of zoek op Google naar https://eenvandaag.avrotros.nl/item/ineens-is-vrijheid-kwetsbaar-zo-is-bevrijdingsdag-gevierd-in-coronatijd’ (5 mei 2020; 75 jaar bevrijding – corona gooide roet in het eten).

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren