Abonnementen service: 035 - 2019505

Ivo Niehe: vijftig jaar op de buis

Ivo Niehe is nog altijd te zien op televisie en doet dat nog met net zoveel energie als 50 jaar geleden. Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, blikt terug.

Foto: ANP.

50 jaar Ivo Niehe

De magie van ons vertrouwde kijkbuisje is dat je opgroeit met mensen die op dat wonderlijke kijkdoosje van alles doen. Presentatoren, acteurs, actrices, nieuwslezers en ga zo maar door. Voor sommigen duurt die roem kort, anderen lijken nooit te verdwijnen. Ivo Niehe is zo iemand. Eind van deze maand kijkt hij ons al vijftig jaar aan. En u hem. Ja, u leest het goed, al vijftig jaar is hij zo goed als wekelijks onderdeel van ons kijkend televisiebestaan. Dat is knap.

Waar het begon

Het begon met een optreden op radio bij Hans van Willigenburg in het programma ‘Van twaalf tot twee’. Niet onder zijn eigen naam. In die tijd had hij een band: Ivo & The Furies. Als zanger onder de naam Ivo Jørgenson liet hij letterlijk van zich horen. Zijn stem bleek aangenaam genoeg voor een screentest in 1974 bij de TROS. Ivo slaagt. Als omroeper met goed gekapte snor, en nu onder zijn eigen naam, maakt Niehe zijn debuut. Het begin van een ongekende tv-carrière. Nieuwsfenomeen Wibo van der Linde neemt hem onder zijn hoede bij de actualiteitenrubriek ‘Aktua’. Ivo verstaat al snel de kunst om bij mensen van alle lagen en gezindten iets over te brengen. Met een vrolijke insteek. De rest is geschiedenis.

TV-Show

Met zijn ‘TV-Show’ bereikt hij niet alleen miljoenen kijkers, maar ook talloze internationale en nationale sterren. Met de ‘Op Reis’-versie neemt hij ons mee naar de groten der aarde. Zijn signatuur is de beroemde aanbel-scene waarbij de megaster de deur opendoet en zegt: “Hey Ivo.” Alsof Tina Turner dagelijks met hem belt. Prachtig. Een menselijke blik in het leven van de grote sterren. Er werd beweerd dat hij dit in vijftien minuten deed. Miljoenen haalde hij ook voor allerhande goede doelen binnen. Niehe is bedenker van vele succesvolle formats. Ooit hadden Van Kooten en De Bie het over Nivo Nihil naar aanleiding van een TROS-ledenwerfactie.

‘Ivo Niehe is een icoon’

De ‘TV-Show’ stopte in 2022, na veertig jaar. Maar Ivo niet. Hij is er nog steeds. Als maker, producent, auteur, zanger en presentator van ‘Ivo op Zondag’. De inmiddels 78-jarige is niet van de buis te krijgen. Dat hoeft ook niet. Ivo Niehe is een icoon. Al vijftig jaar. Zeg, hoor ik daar de deurbel gaan? Het zal toch niet…

Eppo van Nispen tot Sevenaer.

Dit en meer leest u in MAX Magazine 21. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren