Abonnementen service: 035 - 2019505

Philip Freriks over de jaren 70: ‘De geschiedenis blijft zich herhalen’

Vanaf 11 mei blikt Omroep MAX zes zaterdagen terug op de jaren 70. Een decennium waarin alles kon en mocht, maar dat ook de nodige duistere momenten kende. Onze verslaggever Jaap van Deurzen blikt met presentator Philip Freriks terug op een periode die bij beiden nog vers in het geheugen ligt.

Daar zitten we dan, presentator Philip Freriks en ik. Twee zeventigers die praten over de jaren zeventig van de vorige eeuw. Het wordt een feest der herkenning. We zijn in die tijd allebei jonge mannen met een middelbareschooldiploma en een droom: we willen journalist worden. Philip wil net als ik groots en meeslepend leven. “Ik wilde dat op papier wel, maar dat was toch meer een puberdroom, want ik bleek een heel rationeel mens te zijn”, biecht Philip op. Hij trouwt keurig in 1967 en leeft nog lang en gelukkig met zijn Franse bruid. Philip: “Natuurlijk had ook ík lang haar, maar dat was meer een soort vlas met een hoog voorhoofd, want ik was al vroeg kalend. Maar ik liep wél in die broeken met wijde pijpen. Die noemden ze in Frankrijk pattes d’elephant, olifantspoten.”

Grensverleggend programma

Philip reist in 1966 zijn Franse lief Lili achterna en maakt in 1971 zijn droom waar: hij wordt correspondent in Frankrijk voor ‘Het Parool’ en gaat later aan de slag voor ‘de Volkskrant’ en het ‘NOS Journaal’.  Van 1974 tot 1977 is hij weer terug in Nederland bij de VARA. Het is één van zijn meest dierbare herinneringen aan de jaren zeventig: “We maakten toen onder andere een programma dat ‘Haagse Kringen’ heette. Dat was echt grensverleggend. Het was in de periode van Joop den Uyl. We zonden live uit en er was een rol weggelegd voor het zogenoemde ‘Resistentieorkest’ (een woordspeling op het Residentieorkest, red.). Als een interview op een gegeven moment lang genoeg had geduurd, begon dat orkest steeds luider door het gesprek heen te spelen. Na afloop was er altijd een souper in het restaurant ‘Le Bistroquet’ waar ooit die foto werd gemaakt van Hans Wiegel en Dries van Agt. Die waren daar toen stiekem een nieuw kabinet aan het bekokstoven.”

In de voetsporen van de jaren 70: Zaterdag 11 mei om 20.35 uur bij MAX op NPO 2.

Lees het hele artikel in MAX Magazine editie 19. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

Tekst: Jaap van Deurzen

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren