Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Column van Jan: Dat méén je niet…

Soms lees je iets waarvan je denkt: hè, staat dat er echt? Neem het onderzoek van De Nederlandsche Bank, dat uitwijst dat één op de zes mensen moeite heeft met zelf bankzaken regelen, zoals het openen van een rekening of het activeren van een pinpas.

Dat alles heeft natuurlijk te maken met de steeds verder voortschrijdende digitalisering, het sluiten van bankfilialen en het laten beantwoorden van vragen door robots. Het probleem wordt alleen maar groter doordat per 1 juni de acceptgiro verdwijnt. Al jaren waarschuwt Omroep MAX voor het buiten de maatschappij sluiten van ouderen die niet digitaal vaardig zijn, tot hun grote boosheid en verdriet. Nu blijkt dat ook laagopgeleiden en mensen met een beperking hierdoor belemmerd worden, wordt opeens gesproken van een ‘eyeopener’ en is er ‘snel actie nodig’.

Negen organisaties, waaronder ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en Senioren Netwerk Nederland, kwamen met een gezamenlijke verklaring waarin onder meer staat: “Het rapport maakt korte metten met het idee dat vooral ouderen moeite hebben met digitaal bankieren en dat het probleem in de loop der jaren vanzelf verdwijnt.” Laten we het houden op een ongelukkige formulering. Anders zou het van een enorm cynisme getuigen: als deze generatie ouderen is uitgestorven zou het probleem opgelost zijn, dus waarom zou je je druk maken?

Maar nu de groep getroffenen veel breder blijkt te zijn, moeten de banken maatregelen nemen…

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren