Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

Toet Toet Boing Boing

Kortgeleden vierden we feest. Groot feest. Mijn allerliefste schoonmoe had de jeugdige leeftijd van tachtig bereikt. Ik verraste haar met een bloemlezing van andere jarige iconen in beeld en geluid.

Van het ene aansprekende moment naar de andere mijlpaal in een mensenleven aan de hand van beeldende en klinkende fragmenten. Bij één daarvan ging bijkans het feestdak eraf. De eerste tonen van de begintune van Peppi en Kokki waren de aanstichters: “Toet Toet Boing Boing. Kokki en Peppi, Peppi en Kokki, Hopla eruit.” Exact vijftig jaar geleden, in 1972, zag dit unieke duo het levenslicht op onze nationale televisie. Het was het jaar waarin Ard, Atje, Stien en Keessie een berg aan olympische medailles bij elkaar schaatsten, een jaar waarin de laatste Apolloraket op de maan zou landen. Maar liefst 83 afleveringen telden de capriolen van het matrozenduo. Ze waren geïnspireerd op Stan Laurel en Oliver Hardy, beter bekend als de Dunne en de Dikke. Die laatste was Peppi, gespeeld door Geard van Essen. Kokki, de dunne, door Herman Kortekaas. Eind jaren vijftig traden ze al samen op als clownsduo ‘De Kame’s’. Eerst als ‘Pipo en Koko’, maar dat gaf gedoe met de echte Pipo. ‘Peppi en Kokki’ waren geboren. Het concept van de serie was simpel.

Dat was ook de kracht. Twee matrozenvrienden die, omdat hun schip Alma kapot was, centjes moesten verdienen aan wal. Dat ging altijd mis. Maar het kwam altijd ook een beetje weer goed. Er werd in de serie niet gesproken. Een vrolijk tokkelende piano, ondersteunende geluidseffecten, een voice-over en de verhaallijn door het schrijverstrio Imme Dos, Nan de Vries en Kokki zelf maakten het tot een prachtige serie.

En die opzwepende begintune, ‘Toet Toet Boing Boing’. Joop Stokkermans, de virtuoze componist van talloze beroemde kinderseries zoals ‘Kunt U mij de weg naar Hamelen vertellen meneer’, ‘Tita Tovenaar’ en ‘Q&Q’ bedacht een zogeheten oorwurmmelodie. Wel één waar je heel blij van wordt. In 1979 stopte de serie vanwege een hernia van Herman. Kokki kon niet meer tegen een schoppie. Gelukkig hebben we de melodie nog. ‘Toet Toet Boing Boing’.

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren