Dé gids voor radio, televisie en plezierig leven
Abonnementen service: 035 - 2019505

11 oktober is Nationale Griepprikdag

Forse griepgolf? Niemand die ‘t weet!

Beste dokter Van Essen,
Ik wend me tot u, hopend op meer duidelijkheid. Want ik begrijp ’t niet meer. Het afgelopen jaar was er géén griep in Nederland. Wél corona, een soort griep. Nu hoor ik dat die aloude griep ‘influenza’ de komende winter weer terugkomt. En misschien zelfs steviger dan in andere jaren. Hoe zit dat nu? Verdwijnt corona dan voorgoed?
Ellis van Zanen

Ik begrijp de verwarring. Voor een deel is die veroorzaakt door mensen die de ernst van de coronapandemie ontkennen. Zij bagatelliseren het coronavirus en beweren nog altijd dat het niet veel meer is dan een ‘onschuldig griepje’. Dat is onjuist, en het doet óók de ernst van het griepvirus geen recht.

Geen verwante virussen
Het influenza- of griepvirus en het coronavirus SARS-CoV-2, dat tot de ernstige (long)ziekte COVID-19 kan leiden, zijn verschillende virussen, ze zijn niet verwant. Wél hebben ze, kort na het begin van de infectie, enige gelijkenissen. Zoals verkoudheidsklachten, hoesten, benauwdheid en koorts. Maar uiteindelijk is er een eigen ziektebeloop dat in beide gevallen ernstig kan zijn.

Seizoen overgeslagen
Opmerkelijk is inderdaad dat er een griepseizoen is overgeslagen. In de winterperiode 2020/2021 is er hoegenaamd geen influenza geweest. Althans weinig. Dat is vrij zeldzaam, zeker voor een virusfamilie die elk jaar vrijwel stipt op tijd van december tot en met maart besmettingen veroorzaakt. Onmiddellijk kwamen er vragen als: hoe kan dat nu, geen griep? Er werd door sommige mensen onmiddellijk gesuggereerd dat er iets niet klopte en dat de griep in de statistieken werd weggemoffeld om het aantal corona-infecties te kunnen opkloppen. Ofwel: zijn de griepgevallen van voorgaande jaren niet de coronabesmettingen van nu? De griepcijfers zouden misbruikt zijn voor politieke doeleinden door het kabinet, zo werd er geroepen. Onzin! Dat de griep het voor één seizoen aflegde tegen het coronavirus heeft ermee te maken dat de beschermingsmaatregelen ter beteugeling van dát virus ook bleken te werken tegen de griep en enkele andere infectieziekten.

Binnenkort is ’t zover
Of we een steviger griepseizoen kunnen verwachten? De experts houden daar rekening mee, ook al weet niemand ‘t zeker. Feit is wel dat elk influenzaseizoen ongeveer 10 procent van de bevolking geïnfecteerd raakt of ziek wordt. Bij een nieuwe griepuitbraak zullen er meer mensen zijn die ‘vatbaar’ zijn voor het virus. Sowieso die 10 procent. De verwachting is evenwel dat de griep binnenkort van zich laat horen en niet langer wordt overvleugeld door het coronavirus (dat waarschijnlijk zal blijven).

Doelgroep uitgebreid
Overigens heeft de Gezondheidsraad, adviseur van de regering, na zeven jaar het advies voor de griepprik bijgesteld. Onveranderd zijn de bekende risicogroepen voor influenza. Dat zijn de mensen van zestig jaar en ouder, en onder die leeftijd de patiënten met hart- of longaandoeningen, diabetes of verminderde weerstand. Dit jaar geldt dat nog. Ook worden patiënten toegevoegd die door COVID-19 longschade hebben opgelopen. Nieuw zijn mensen onder de zestig met dementie. Ook alle mensen met neurologische aandoeningen als MS, parkinson, ALS, epilepsie, of na een beroerte komen waarschijnlijk vanaf volgend jaar in aanmerking voor de griepprik. Opvallend is het advies dat mensen met een fors overgewicht, met een BMI van veertig of hoger, beter een griepprik kunnen nemen.

Reageren of vragen? info@meerovermedisch.nl
Zie ook www.meerovermedisch.nl

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren