Abonnementen service: 035 - 2019505

Dit is wat mensen graag willen: alle winterprikken in één keer!

Dokter Ted reageert op medische vragen van lezers. Met dit keer: waarom blijkt het niet mogelijk om alle najaarsprikken tegen griep, corona en pneumokokken in één keer te krijgen?

Hallo dokter, Al enige weken ben ik drukdoende de najaarsinjecties tegen griep, corona en pneumokokken te vergaren, teneinde in een zo goed mogelijke conditie de winterperiode in te gaan. Dat is nog een hele toer. Het blijkt niet mogelijk die prikken in één keer te krijgen. De influenza kan nog altijd bij de huisarts, de pneumokokken ook; maar corona moet op een andere locatie, bij de GGD. Kan dat niet anders geregeld worden? – Harald (62), Dordrecht

‘Het is soms stuitend!’

U heeft volkomen gelijk: het gecombineerd kunnen krijgen van die twee of drie prikken (de injectie tegen pneumokokken eens per vijf jaar) zou voor de ontvanger veel centraler moeten kunnen. Bijvoorbeeld tijdens één priksessie bij de huisarts sámen met de GGD. In het gezondheidscentrum of een andere goed bereikbare locatie, met voldoende parkeerplaatsen. Ik bepleit die opzet al jaren. Maar er zijn allerlei krachten en machten die daar moeite mee hebben. Die dwars gaan liggen, en duidelijk andere belangen hebben. Hoewel de patiënt hun eerste aandachtspunt zou moeten zijn, denken ze daar onvoldoende aan. Het is soms stuitend!

Bewezen dat het wél kan

Onlangs, in het eerste weekend van november, hebben we laten zien dat het kán. Sámen die injecties tegen griep, corona en pneumokokken geven. Huisartsen van de Leidsche Rijn Julius Gezondheidscentra in de provincie Utrecht werkten vlekkeloos samen met een afvaardiging van de GGD. Voor het eerst was, als proef, een ‘vaccinatiecentrum’ ingericht in de Gereformeerde Kerk aan het Lint in Vleuten. De opkomst daar van mensen die hun ‘winterprikken’ kwamen halen was werkelijk een groot succes. Erg druk was het, maar ook opvallend ontspannen. Er zijn maar liefst 1.100 coronaprikken gezet en zo’n 2.300 prikken tegen influenza en bijna honderd pneumokokkenprikken. Meer injecties dan elders in de provincie. Proef geslaagd! Ofwel, het kán als de wil er maar is.

Straks nog meer vaccinaties

Bij die gelegenheid in Vleuten was ik voor de GGD de vaccinatiearts, en heb heel wat bezoekers aan mijn tafeltje gehad. Veel ouderen die bloedverdunners gebruikten en dat moesten wij natuurlijk weten voordat zij veilig hun injecties konden krijgen. Stuk voor stuk waren ze erg blij dat ze alle injecties in één keer op één locatie konden krijgen. In Leidsche Rijn en Vleuten was het dit keer dus prima voor elkaar. Even was het zoals het in de nabije toekomst zou moeten gaan. Vooral ook omdat de verwachting is dat het vaccinatiepakket voor senioren zich de komende jaren gaat uitbreiden.

Dat moet echt anders

Als voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting kreeg ik uit andere delen van het land ook klachten dat mensen, onder wie veel ouderen, in weer en wind naar verschillende locaties moesten afreizen. Soms moeilijk ter been zijnde, waarbij het niet was toegestaan om hun auto bij de GGD-priklocatie neer te zetten. Nee, mensen moesten soms tien minuten of langer lopen om bij hun auto te komen. Zó regel je dat niet als je wilt dat de opkomstcijfers voor de verschillende vaccinaties moeten stijgen…

Redactie: René Steenhorst

Dit en meer leest u in MAX Magazine 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. 

  Post & Mail

Wilt u reageren op de inhoud van MAX Magazine, een tv- of radioprogramma? Stuur dan een bericht naar MAX Magazine. De redactie maakt elke week een selectie en kort soms berichten in.

Reageren